Hamas do kraja veljače planira sastaviti palestinsku vladu

Vođa Hamasa izjavio je u subotu da se ta islamistička militantna skupina nada da će tijekom mjeseca sastaviti palestinsku vladu, pošto je na sastanku s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Gazi dogovoreno da će inauguracijska sjednica parlamenta biti sazvana 16. veljače.

"Dogovorili smo se s predsjednikom Abasom da će se prva sjednica Zakonodavnog vijeća (parlament) održati 16. veljače", rekao je novinarima prvi čovjek s Hamasove liste Ismail Haniyeh nakon sastanka s Abasom.

Bio je to prvi susret palestinskog predsjednika s čelnicima Hamasa nakon premoćne izborne pobjede tog islamističkog pokreta na izborima krajem siječnja.

Haniyeh je rekao da će se na prvoj sjednici izabrati novi predsjednik parlamenta i da će tada početi pregovori o sastavljanju vlade pod Hamasovim vodstvom.

Haniyeh i još jedan čelnik Hamasa, Mahmud Zahar, boravit će u nedjelju u Kairu gdje će se sastati s čelništvom pokreta u progonstvu i s visokim egipatskim dužnosnicima.

Sastat će se i s Haledom Mechaalom, šefom političkog krila Hamasa koji će u ponedjeljak iz Damaska doputovati u Kairo.

Hamas je nadmoćno pobijedio na palestinskim parlamentarnim izborima 25. siječnja, osvojivši 74 od 132 zastupnička mjesta i porazivši Abasov Fatah koji je dugo bio na vlasti.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara