Hamas objavio prekid primirja

RADIKALNI palestinski islamistički pokret Hamas u četvrtak je objavio kraj prekida vatre u napadima na Izraelce nakon smrti jednog od svojih vođa, Ismaila Abu Shanaba, koji je ubijen u izraelskom napadu na Gazi.

"Ubojstvo Abu Shanaba predstavlja ubojstvo prekida vatre", izjavio je za agenciju France Presse visoki dužnosnik Hamasa Ismail Haniye misleći na primirje koje je stupilo na snagu 29. lipnja.

"Nakon ubojstva Ismaila Abu Shanaba, jednog od političkih vođa Hamasa i dvojice tjelohranitelja, nakon tog terorističkog čina Hamas objavljuje da je inicijativa zamrzavanja vojnih akcija gotova", dodaje se u priopćenju Hamasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izrael je visokog dužnosnika Hamasa ubio u četvrtak, u raketnom napadu poduzetom kao odmazda za napad na autobus u kojem je ubijeno 20 ljudi, uključujući i šestero djece.

Na Shanabovo ubojstvo reagirao je i glavni tajnik UN-a Kofi Annan koji je kazao kako Izrael nema prava za izvansudske mjere.

Annan je u izjavi rekao kako priznaje Izraelu pravo da živi u sigurnosti, no da "Izrael nema prava za izvansudske mjere kao što je danas učinio na pojasu Gaze".

On je pozvao Izrael na suzdržanost i okončanje vojnih akcija kako bi se omogućilo Palestinskoj samoupravi da ekstremističke skupine stavi pod nadzor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara