Hamas oslobodio britanskog novinara uhićenog zbog navodne špijunaže

Hamas oslobodio britanskog novinara uhićenog zbog navodne špijunaže

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

PALESTINSKI islamistički pokret Hamas pustio je danas na slobodu britanskog novinara Paula Martina, koji je 15. veljače uhićen u Gazi pod optužbom da je špijunirao za Izrael, prenio je britanski BBC.

Martin je kao slobodni novinar i filmaš sredinom veljače stigao u Gazu kako bi na sudu svjedočio u korist jednog Palestinca, također optuženog za špijunažu, no uhićen je i zabranjen mu je povratak na palestinski dio Zapadne obale koji je pod kontrolom Fataha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hamas ga je proglasio krivim za suradnju s Izraelom, no pristao ga je pustiti iako ga i dalje smatra odgovornim za isto djelo. Nakon puštanja na slobodu Martina su preuzeli djelatnici britanskog konzulata, koji su ga odmah diplomatskim vozilom prebacili u Izrael.  

Njegov odvjetnik Sharhabeel al-Zaeem Hamasovim je vlastima izjavio da je njegov branjenik nevin i da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret.

No jedan od vođa Hamasa Mahmud al-Zahar je na danas održanoj konferenciji za novinare izjavio kako je provedena istraga pokazala da je britanski novinar kriv jer je djelovao kao izraelski agent, te da mu je zabranjen povratak na palestinski teritorij pod kontrolom Hamasa.  

Hamas je militantna islamistička organizacija koja je kontrolu nad Gazom preuzela nakon izbora 2007. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara