Hamas uvjerljivo pobijedio na lokalnim izborima u Gazi, neslužbeni rezultati

ISLAMISTIČKA militantna skupina Hamas osvojila je gotovo dvotrećinsku većinu na prvim izborima za gradska vijeća u pojasu Gaze, zadavši udarac palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu, pokazuju neslužbeni rezultati objavljeni u petak.

Na izborima za 118 mjesta u deset vijeća, Hamasova lista osvojila je 65 posto glasova prema 30 posto koliko je dobio Abbasov pokret Fatah i njegovi saveznici. Nekoliko mandata osvojili su neovisni kandidati.

Abbas pokušava od militanata ishoditi prekid četverogodišnjeg nasilja i spriječiti politički vakuum u Gazi nakon što se izraelski vojnici i doseljenici povuku ove godine prema planu razdvajanja izraelskog premijera Ariela Sharona.

Rezultati lokalnih izbora ukazuju na potporu islamistima, koji su bojkotirali predsjedničke izbore 9. siječnja na kojima je Abbas pobijedio zalažući se za prekid nasilja i nastavak pregovora s Izraelcima.

Pokret Fatah, najutjecajniji u palestinskoj samoupravi, nije želio komentirati neslužbene rezultate. Službene podatke o izborima izborno će povjerenstvo objaviti kasnije u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izbore je izašlo više od 80 posto birača, znatno više nego na predsjedničke izbore na kojima je Abbas naslijedio preminulog Jasera Arafata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara