HAMBURG: OTKRIVEN SPOMENIK ISELJENIM HRVATIMA

Spomenik Hrvatima koji su se preko hamburške luke iselili u Sjedinjene Države otkriven je u četvrtak u Hamburgu, u nazočnosti hrvatskih, njemačkih i američkih dužnosnika, potvrdilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Spomenik iseljenim Hrvatima, kojih se više od 400,000 preko Hamburga iselilo u SAD, djelo je hrvatske umjetnice Ljubice Matulec.

Spomenik će dominirati u dijelu luke Hamburg-Altona tako da će biti vidljiv ljudima na brodovima koji dolaze u jednu od najvećih luka na svijetu, kao i brojnim turistima koji dolaze u Hamburg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svečanom otkrivanju spomenika nazočili su generalna konzulica SAD-a Susan M. Elbow, generalni konzul RH-a u Hamburgu Žarko Plevnik, senator Slobodnog i hanzeatskog grada Hamburga Roger Kusch, te voditelj gradske uprave Altone Hinnerk Fock, priopćilo je ministarstvo.

Nakon otkrivanja spomenika, koji je izrađen na inicijativu Hrvatske kulturne zajednice u Hamburgu, nazočni su posjetili izložbu o iseljenicima postavljenu na brodu "Cap San Diego" u hamburškoj luci.

Ministarstvo je priopćilo da je spomenik poklon hamburških Hrvata SR Njemačkoj, njemačkim građanima i gradu Hamburgu povodom Dana ujedinjenja SR Njemačke koji se obilježava 3. listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara