"hamlet" petera brooka izveden na lokrumu

U ostacima benediktinskog samostana na otočiću Lokrumu nadomak Dubrovnika u petak navečer je premijeno odigran Shakespeareov "Hamlet" u adaptaciji i režiji Petera Brooka.

Tragediju "Hamleta" na francuskom jeziku izveo je Brookov Centar za kazališnu umjetnost (CICT) iz Pariza.

Publika je pljeskom nagradila Brookovo viđenje Hamleta u kojem je pozornost bila usmjerena prvenstveno na glumca i izgovorenu riječ.

Petnaestak Shakespeareovih likova iz drame o danskom kraljeviću izvelo je samo osam glumaca, a kostime za predstavu potpisuje glasovito ime iz vrha svjetske mode Issey Miyake.

Brook je tom adaptacijom i režijom Hamleta dosljedno oživotvorio svoje viđenje tog lika po kojem je Hamlet "poput kristalne kugle koja se okreće u zraku, stalno".

Njegova su lica beskonačna, smatra Brook, jer se kugla okreće i pokazuje nam svaki tren novo lice. Uvijek možemo ponovno otkriti tu dramu, oživjeti je polazeći iznova u potragu za njezinom istinom, kaže Brook.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istinu o Hamletu za razliku od svih drugih Brook otkriva s glumačkim ansamblom koji dijelom čine glumci afričkog podrijetla uključujući i Williama Nadylama koji tumači glavni lik, ali i na pozornici na Lokrumu na kojoj u Dubrovniku još nikada nije igran.

Od dosadašnjih 12 različitih izvedbi Hamleta od 1952. sve su predstave osim jedne izvedene na tvrđavi Lovrjencu, a Hamlet je samo 1982. izveden na Držićevoj poljani u staroj gradskoj jezgri.

Brookov se "Hamlet" izvodi na 54. dubrovačkim ljetnim igrama, ali prije njihova službenog početka zbog sindikalne zaštite glumaca kojima je kolektivnim ugovorom zajamčen dvomjesečni ljetni odmor.

Predstave će se odigrati i u subotu i nedjelju, a one će biti i zadnje izvedbe Brookova "Hamleta".

Brook zbog ranije preuzetih obveza i ovom prilikom nije došao u Dubrovnik, ali se njegov dolazak očekuje tijekom kolovoza.

(Hina) ggrb ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara