HANFA podnijela kaznenu prijavu Željka Čovića

HANFA podnijela kaznenu prijavu Željka Čovića

PLIVA bi se uskoro mogla naći u poziciji isplate milijunskih odšteta, shodno odluci HANFA-e (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga) prema kojoj je Pliva bez odgode morala izvijestiti javnost i tadašnje dioničare o dopisu islandskog Actavisa iz ožujka prošle godine, a u kojem je izložio osnovne elemente svoje neobvezujuće ponude za preuzimanje Plive.

Business.hr neslužbeno doznaje da je HANFA podnijela i kaznenu prijavu protiv predsjednika Uprave Plive Željka Čovića.

Kako je u razdoblju od 13. do 17. ožujka 2006. godine prosječna cijena dionica Plive d.d. bila 543,32 kune, Pliva bi oštećenim dioničarima, koji su u to vrijeme prodali svoje dionice, morala eventualnim izgubljenim sudskim sporom isplatiti razliku od 276,68 kuna po dionici (posljednja ponuda američkog Barra je bila 820 kn po dionici).

S obzirom da je u tom razdoblju trgovano sa 329.114 dionica, Pliva bi se mogla suočiti sa odštetom višom od 91 milijun kuna.

Prema neslužbenim informacijama Business.hr portala, povod odluci HANFA-e je intervju direktora Plive Željka Čovića u Jutarnjem listu od 22. listopada 2006., gdje se sam inkriminirao kazavši kako je za dopis Actavisa znao još 13. ožujka prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pliva je najavila žalbu Upravnom sudu RH, mišljenja da se za takvo kršenje Zakona o tržištu vrijednosnih papira predviđa maksimalna kazna od milijun kuna, čime bi puno bolje "prošla". Uostalom, Uprava Plive misli da nije trebala dati navedenu informaciju javnosti, jer kako navode dopis "ne sadrži bitne materijalne činjenice".

Širenje istrage i na Zagrebačku burzu

Imavši u vidu Čovićeve izjave u intervjuu za Jutarnji list, postoji sumnja da je Zagrebačka burza prije 17. ožujka 2006. (kada je objavila ponudu Actavisa) znala za dopis, pa se istraga širi i u njenom smjeru.

Iz Zagrebačke burze poslali su pismo očitovanja HANFA-i, a u kojem navode da sada nemaju saznanja, niti su u to vrijeme znali kada je Uprava Plive zaprimila Actavisov dopis.

E.A.J.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara