Haniyeh stao uz Bisharu

PALESTINSKI premijer Ishmail Haniyeh osudio je "rastistički napad izraelskog establišmenta" na Azmija Bisharu, predsjednika arapske stranke Balda, protiv kojeg se u Izraelu trenutno vodi istraga zbog suradnje s neprijateljima, i koji je zbog toga napustio državu.

Haniyeh je u izjavi objavljenoj danas rekao kako je kampanja protiv Bishare dokaz "rasističke diskriminacije palestinskog naroda i pokušaj uništavanje njegovog identiteta", te dodao da palestinska vlada staje na stranu bivšeg izraelskog parlamentarnog zastupnika "koji je uvijek podržavao palestinski narod i palestinsko pitanje".

Bishara, kojeg se, kako se doznalo ovog tjedna nakon što je sud skinuo oznaku tajnosti s dijela istrage protiv njega, sumnjiči za davanje podataka neprijatelju, susreta s neprijateljskim špijunima i pranja novca, mogao bi biti proglašen traženim bjeguncem od strane izraelske policije.

On sam se trenutno nalazi izvan Izraela, zna se da je bio u Egiptu početkom ovog tjedna kad je dao ostavku u Knessetu (izraelskom parlamentu), i govori kako se u Izraelu protiv njega vodi intenzivna medijska kampanja. Kaže da Shin Bet (izraelska sigurnosna služba) želi prikazati sve Arape kao protivnike demokracije.

Budući da ga se sumnjiči da je dio zločina počinio za vrijeme Drugog libanonskog rata, očitovao se po tom pitanju i ustvrdio da nije dao nikakve informacije Hezbollahu, i da je Hezbollah imao više informacija o izraelskim planovima nego što su too obavještajci mogli zamisliti.

Obećava da će se vratiti u Izrael, ali tek kad prođe medijska kampanja protiv njega. Protiv Bishare još službeno nije podnesena optužnica, ali dokument koji je policija izdala jučer daje naslutiti da bi mogao biti uhićen ako se vrati u zemlju.

Bishara je u Knessetu od 1996., bori se za prava Arapa u Izraelu i želi zamijeniti Izrael dvonacionalnom državom u koju bi pravo povratka imale sve palestinske izbjeglice. Često je znao izazvati bijes parlamentarnih kolega susrećući se s članovima Hezbollaha, ili posjetima Siriji ili Libanonu (u jednom posjetu Libanonu rekao je da Hezbollahov otpor Izraelu "diže duh arapskog naroda").

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara