Hannes Swoboda: Račan je Hrvatsku izveo na europski put

HANNES SWOBODA, izvjestitelj za Hrvatsku u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta i potpredsjednik socijalističke frakcije u Europskom parlamentu, jučer je preko austrijske novinske agencije APA izrazio žalost zbog smrti Ivice Račana.

"Bivši hrvatski premijer Ivica Račan je kao šef vlade snosio glavnu odgovornost za to što je Zagreb nakon ere predsjednika Franje Tuđmana izašao na europski put. Tu spada i otvorena diskusija o ulogama određenih članova vojske i politike za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji. Račan je time postao ocem moderne i demokratske Hrvatske", rekao je Swodoba u priopćenju.

"Imao sam čast, kao izvjestitelj za Hrvatsku u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta,  savjetovati Račana kao vođu socijal-demokratske oporbe po pitanjima Europe, i nas dvojica smo bili u kontaktu sve dok mu nije dijagnosticirana teška bolest prije nekoliko tjedana", dodao je.

Swobodu je posebno fascinirala odlučnost bivšeg hrvatskog premijera i europske orijentacija kojoj je u Hrvatskoj utro put. "Ivica Račan rodio se u logoru za vrijeme nacioalsocijalističke vladavine. Prije nego je odigrao veliku ulogu u osvajanju hrvatske nezavisnosti morao je proći mnoge životne nedaće", rekao je Swoboda, koji je danas za Europski parlament rekao da je Račan bio "sjajna ličnost koja je Hrvatsku izvela na europski put".

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara