Harazi: Iran nema nikakvih pretenzija prema Iraku

IRANSKI ministar vanjskih poslova Kamal Harazi izjavio je u subotu u Davosu da Iran nema "nikakvih pretenzija prema Iraku" i želi odigrati "pozitivnu ulogu" u stabilizaciji te susjedne zemlje.

"Nemamo nikakvih težnja prema Iraku", rekao je Harazi na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, dan uoči izbora u Iraku, na kojima bi se trebala potvrditi prevlast šijitske većine u zemlji.

Teheran, kazao je Harazi, želi "demokratski i neovisni Irak koji će biti kadar sačuvati svoju teritorijalnu cjelovitost, gdje će se poštovati prava manjina, Irak koji će uspostaviti dobre odnose sa susjedima. To je najbolje rješenje. Iran ne želi ništa drugo", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Harazi je odbacio optužbe nekih iračkih dužnosnika da je Teheran dopustio iračkim pobunjenicima da prijeđu granicu i uđu u Irak. "Službeno odbacujem da se Iran na bilo koji način miješa u unutarnje poslove Iraka", kazao je iranski ministar. "Iran ima pozitivnu ulogu u Iraku", dodao je. Izbori koji se održavaju u nedjelju "bit će prekretnica u iračkoj povijesti", ocijenio je Harazi.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara