Hartmann: Hrvatska vlada pokazala da poštuje obveze

Hartmann: Hrvatska vlada pokazala da poštuje obveze
HRVATSKA vlada pokazala je da poštuje svoje obveze prema Haškom sudu (ICTY), izjavila je u srijedu glasnogovornica haškog Tužiteljstva povodom stajališta vlade o Zaključku Hrvatskog sabora glede pružanja pravne pomoći i pristupu dokumentaciji osumnjičenicima i optuženicima ICTY-a.

Vlada je u srijedu zauzela stajalište da će provoditi saborski Zaključak "sukladno pravima i obvezama Hrvatske preuzetim Ustavnim zakonom o suradnji s ICTY-em i odredbama Statuta i Pravilnika o postupku i dokazima ICTY-a".

"Tom odlukom vlada očigledno poštuje svoje obveze", izjavila je u telefonskom razgovoru iz Haaga glasnogovornica Florence Hartman.

Zaključak Sabora doveo je vladu u situaciju u kojoj nije imala izbora i postupila je odgovorno i u skladu s obvezama, dodala je.

Vlada je navela da svaki od osumnjičenika i optuženika osobno može pregledati svu raspoloživu dokumentaciju ili za to ovlastiti branitelja čiji je "status potvrđen na odgovarajući način".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kada je vlada predala dokumente Tužiteljstvu postupila je prema našem legalnom zahtjevu i prema svojim obvezama, što ne bio slučaj kada bi se pristup dokumentima dao neovlaštenim osobama, kazala je Hartmann.

Zaključak Sabora donesen je 17. listopada u povodu Interpelcije o radu vlade u slučaju Gotovina.

Odluka vlade, po riječima Hartmann, ne priječi da optuženi Ante Gotovina ili oni koji će ga u budućnosti braniti dobiju pristup dokumentima vezanim uz predmet, ali jedni način da dobiju taj pristup jest da pokrenu postupak i da optuženik dođe pod jurisdikciju ICTY.

Prema pravilima ICTY-a, postupak počinje kada se optuženik nađe pod jurisdikcijom Suda, nakon čega optuženik stiče pravo na imenovanje branitelja, a njima punomoć verificira Tajništvo ICTY-a.

"Nema sumnje da će vlada nakon toga obrani dati na raspolaganje i one dokumente koje mi nismo tražili", kazala je glasnogovornica, dodajući kako odluka vlade nije donesena ni u prilog a niti protiv jedne od strana u postupku.

U povodu Interpelacije o radu vlade u slučaju Gotovina, Sabor je 17. listopada prihvatio zaključak po kojem se vlada obvezuje svim pripadnicima hrvatskih vojnih ili redarstvenih snaga, koji su osumnjičeni ili optuženi pred ICTY-em, osigurati svu pravnu pomoć i pristup dokumentaciji nužnoj za pripremu obrane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara