Hartmann opovrgla napis Globusa o Mladenu Bajiću

GLASNOGOVORNICA haškog Tužiteljstva Florence Hartmann u srijedu je opovrgla napis u tjedniku Globus pod naslovom "Bajić zna gdje je general Gotovina", ističući da u Tužiteljstvu imaju povjerenje u državnog odvjetnika Mladena Bajića i s njim razvijenu izvrsnu suradnju.

"Taj članak u Globusu je netočan, netočan je i datum koji se spominje", kazala je glasnogovornica Hartmann u telefonskom razgovoru za Hinu iz Haaga.

U članku se navodi kako je glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte 15. travnja u Haagu na sastancima s više europskih diplomata i dužnosnika hrvatske Vlade ustvrdila "da raspolaže pouzdanim informacijama kako državni odvjetnik Mladen Bajić posjeduje podatke gdje se krije Gotovina, štoviše da zna tko mu pomaže u bijegu, ali da unatoč tome na poduzima ništa da ga uhiti".

"To da Bajić zna gdje je Gotovina nikad nije bilo rečeno. Ljudi koji su izvor Globusu dobro znaju da su dali netočnu informaciju", rekla je glasnogovornica haške tužiteljice.

Hartmann nije željele ulaziti u detalje članka, ali je uputila da je na današnjem tjednom brifingu za novinare u Haškom sudu precizno iznijela stajalište Tužiteljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Obzirom na članak u današnjem Globusu o hrvatskom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, dopustite mi da naglasim da mi imamo povjerenja u Bajića. Vjerujemo da je dobar profesionalac i razvili smo izvrsnu pravosudnu suradnju s njim", kazala je glasnogovornica na tom brifingu, gdje je također demantirala napis iz Globusa.

Državni tužitelj Mladen Bajić u telefonskom je razgovoru kazao kako je "očekivao da će Tužiteljstvo ICTY-a, s kojim redovno surađuje, demantirati taj napis", dodajući da to nije želio činiti sam.

Izviješten o tome da je glasnogovornica uz demantij prenijela i visoke ocjene koje Tužiteljstvo veže uz njegov angažman, Bajić je napomenuo kako je inače napis u Globusu "potpuno neutemeljen".

Na pitanje jesu li ostvareni pomaci u naporima međuresorske skupine kojoj je na čelu, u traganju za generalom Antom Gotovinom, Bajić je kazao kako "ne može ništa reći".

Europsko vijeće je na summitu 17. prosinca 2004. za početak pristupnih pregovora s Hrvatskom tražilo da tužiteljica Del Ponte potvrdi postojanje "pune suradnje Hrvatske s ICTY-em".

Kako je po Del Ponte preduvjet za tu ocjenu bilo prebacivanje Gotovine u Haag, do kojeg nije došlo, ona je suradnju RH ocjenila nepotpunom što je dovelo do otkazivanja pregovora s EU zakazanih za 14. ožujka. Sve naznake za sada govore da će tužiteljica istu ocjenu ponoviti i 26. travnja u Luksemburgu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara