Hartmann uoči izricanja presude za nepoštivanje haškog suda: Ovo je pitanje slobode izražavanja

Tekst: I.M.
Foto: Arhiva

SUTRA se očekuje izricanje presude bivšoj glasnogovornici haškog tužiteljstva Florence Hartmann, protiv koje se vodi proces u kojem je se tereti za nepoštivanje suda. Hartmann se na meti suda u Haagu našla zbog objave dviju tajnih odluka žalbenog vijeća haškog suda, o kojima je pisala u svojoj knjizi "Mir i kazna" te u svom jednom autorskom tekstu.

"Ovo nije presuda vezana samo za moj predmet već i za općeniti pristup novinarstvu te slobodi izražavanja. Presuda će odgovoriti smatra li haški sud da iznošenje činjenica koje su već u javnosti može biti definirano kao kazneno djelo ili ne. Važno je, ne samo meni nego svima, kako će se prema tom pitanju postaviti haški tribunal", rekla je Hartmann dan uoči izricanja presude.

"Kazneni progon i kažnjavanje novinara zbog objavljivanja informacija nije ni primjeren niti neophodan u demokratskom društvu"

"Što se tiče postupka pokrenutog protiv gospođe Hartmann zbog navodnog nepoštivanja Suda počinjenog objavljivanjem povjerljivih informacija, ja smatram da taj postupak nije ni trebao biti pokrenut kao uostalom i neki drugi procesi protiv novinara. Prije svega zato što se radilo o informacijama koje su na ovaj ili onaj način javnosti već bile poznate, drugo, postojao je neosporan javni interes za objavljivanjem tih podataka posebno sa aspekta žrtava. Treće, taj je javni interes u specifičnim okolnostima ovoga slučaja zasigurno pretežniji od interesa Suda da zaštiti integritet svojih postupaka i četvrto, nitko nije pretrpio bilo kakvu štetu zbog objavljivanja, prije svega nitko od žrtava, svjedoka ili potencijalnih svjedoka. Osobno, načelno smatram da kazneni progon i/ili kažnjavanje novinara zbog objavljivanja informacija nije ni primjeren `niti neophodan u demokratskom društvu`, a ovdje gospođi Hartmann prijeti razmjerno visoka kazna. Ipak se nadam da će gospođa Hartmann biti oslobođena u ponedjeljak", navela je odvjetnica Vesna Alaburić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara