Haški istražitelji saslušali Ljubu Boškoskog

DVOJICA haških istražitelja danas su u Puli od 14 do 17 sati saslušavali bivšega makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškoskog zbog navodne umiješanosti u makedonskoalbanski oružani sukob 2001. u Ljubotenu, selu nedaleko od Skopja, gdje je poginulo desetak albanskih civila.

Nakon trosatnog saslušanja branitelj Boškoskog, zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak, koji je bio na saslušanju, izjavio je novinarima da je Boškoski iznosio povijest makedonsko-albanskog sukoba.

S Hodakom su bili i odvjetnik iz Pule Rajko Branković te odvjetnica iz Skopja Jagnula Kunovska. Po njegovim riječima, Boškoski za događaj u Ljubotinu nije znao jer je tada bio direktor Obavještajne agencije, a ne ministar unutarnjih poslova Makedonije.

Istaknuo je kako je Boškoski rekao haškim istražiteljima da je - nakon što je doznao za sukob u Ljubotenu u kojem su sudjelovale paravojne makedonske postrojbe - energično naredio istragu i kažnjavanje počinitelja. Po Hodakovim riječima, haški istražitelji nastavit će razgovor s Boškoskim sutra u 9 sati, kad će mu postavljati pitanja, za razliku od danas, kada je on sam iznosio svoju obranu.
Tekst se nastavlja ispod oglasaProtiv Boškoskog, koji ima i hrvatsko državljanstvo, u Puli se vodi iistraga zbog sumnje da je kao makedonski ministar unutarnjih poslova godine 2002. naredio ubojstvo sedmorice ekonomskih imigranata iz Pakistana i Indije. Boškoski je na temelju tjeralice makedonskih vlasti uhićen krajem kolovoza u Balama, nedaleko od Rovinja, gdje ima prijavljeno prebivalište.

(Hina) xdspo yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara