Haški sud najavio presudu Josipu Joviću za srijedu

HAŠKI sud zakazao je za srijedu objavljivanje presude bivšem glavnom uredniku "Slobodne Dalmacije" Josipu Joviću, optuženom za ometanje pravde i kršenje naloga Haškog suda, zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića prije šest godina.

U srpnju ove godine, u završnim riječima, optužba je zatražila da se bivši glavni urednik "Slobodne Dalmacije" Josip Jović proglasi krivim zbog ometanja pravde i kršenja naloga Haškog suda, zbog objave iskaza zaštićenog svjedoka, dok je obrana pozvala suce da "ne udovolje optužnici, jer bi time zabranili svim novinarima na svijetu da informiraju javnost".

Hrvatski predsjednik Mesić bio je 1998. zaštićeni svjedok optužbe protiv bivšeg zapovjednika Operativne zone Središnja Bosna Tihomira Blaškića, a sud je te zaštitne mjere ukinuo prošle godine. Slobodna Dalmacija je transkripte njegova iskaza objavila u studenom i prosincu 2000. godine, kada je Mesić već bio predsjednik RH.

Haško je tužiteljstvo optužnicu protiv Jovića podignulo u rujnu prošle godine.

Pravila Haškog suda za nepoštivanje suda propisuju kaznu do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura.

Haški sud u lipnju ove godine, na prijedlog glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, odbacio je "u interesu pravde i sudske ekonomičnosti" optužnice protiv hrvatskih izdavača i novinara Stjepana Šešelja, Marijana Križića i Domagoja Margetića, koje se teretilo da su u prosincu 2004. u "Hrvatskom slovu" objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića sa suđenja Tihomiru Blaškiću.

U ožujku ove godine Haški je sud glavnog urednika zadarskog tjednika "Hrvatski list" Ivicu Marijačića i bivšeg čelnika Sigurnosno informativne službe (SIS) Markicu Rebića proglasio krivim za nepoštivanje suda i izreklo im novčane od 15.000 eura, zbog objavljivanja identiteta i iskaza zaštićenog haškog svjedoka.

Radilo se o objavljivanju imena i iskaza tada zaštićenog svjedoka nizozemskog časnika UNPROFOR-a Johannesa van Kuijka u "Hrvatskom listu" 18. studenoga 2004. sa suđenja Tihomiru Blaškiću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara