Haški sud odbio Šešeljev zahtjev za odbacivanjem svih optužbi protiv njega

Haški sud odbio Šešeljev zahtjev za odbacivanjem svih optužbi protiv njega

Tekst: L.J.
Foto: AFP

HAŠKI SUD odbio je zahtjev Vojislava Šešelja da se odbace sve optužbe protiv njega i obustavi postupak zbog kršenja prava optuženog.

Naime, Šešelj se u zahtjevu pozvao na "doktrinu za zloupotrebu procesa" iz anglosaksonskog pravnog sustava, navodeći primjere odbacivanja optužbe zbog kršenja prava optuženog na brz i pravičan proces. Dodao je kako je haškom tužiteljstvu sada cilj da ga što duže zadrži u pritvoru Tribunala, piše B92.

Kako je navedeno u priopćenju Tribunala, vijeće je ukazalo na to da ne postoji unaprijed određena "kritična" dužina suđenja koja se ne bi trebala prekoračiti i koja bi ugrozila valjanost procesa. Vijeće ističe kako je suđenje protiv Šešelja vrlo složeno zbog težine optužbi protiv njega te su odlaganja procesa bila isključivo u cilju osiguravanja dodatnog vremena za pažljivu provjeru stvari važnih za obje strane u procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje lideru Srpske radikalne stranke počelo je u studenome 2007. godine i u više je navrata prekidano, uglavnom na zahtjev tužiteljstva. U istom zahtjevu Šešelj je ponovno istaknuo kako je njegovo uhićenje rezultat dogovora nekadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte i bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića, čiji je cilj bilo njegovo uklanjanje sa srpske političke scene. Vijeće je podsjetilo da je na tu tvrdnju već ranije odgovorilo, tako da to nije novi podatak te ga neće uzeti u razmatranje.

Šešešlj je tvrdio i da tužiteljstvo nema valjane dokaze koji bi opravdali nastavak suđenja, no vijeće je kazalo kako je njegov sud subjektivan i da će se o valjanosti dokaza izjasniti sudsko vijeće, i to kad proces iznošenja dokaza bude gotov.

Lidera srpskih radikala tereti se za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini te Bosni i Hercegovini u sukobima od 1991. do 1993. U pritvoru Haškog suda je od veljače 2003. godine. Dobrovoljno se predao Haškom tribunalu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara