Haški sud privremeno pustio na slobodu bivše srpske obavještajce

HAŠKI sud objavio je danas odluku o privremenom puštanju na slobodu bivših čelnika srpske obavještajne službe Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Odluku o puštanju na slobodu donijelo je Prizivno vijeće uvjetujući je odredbama o boravku haških optuženika na privremenoj slobodi izvan pritvorske jedinice u Scheveningenu.

Odluku je 26. svibnja potvrdilo Sudsko vijeće, ali je njeno izvršenje bilo odgođeno zbog žalbe Tužiteljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanišić i Simatović pritvoreni su u Haagu po optužnici koja ih tereti za upravljanje, organiziranje, opremanje, naoružavanje i financiranje paravojnih postrojbi srpske Službe državne sigurnosti (SDB) čiji su pripadnici osumnjičeni za ubojstva, progon i deportacije Hrvata, Bošnjaka, bosanskih Hrvata i nesrpskih civila s teritorija BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine. Također, bio je bliski suradnik bivšeg jugoslavenskog i srpskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Suđenje, koje je bilo odgođeno zbog Stanišićevog pogoršanog zdravlja, počelo je 24. travnja 2008. Ubrzo je ponovno odgođeno zbog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja. 16. svibnja Prizivno vijeće naložilo je minimalan tromjesečni prekid suđenja, a prije sazivanja novog ročišta, odnosno nastavka suđenja, Sud mora utvrditi Stanišićevo zdravstveno stanje.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara