Haški sud razmatra zahtjev za obnovu Blaškićeva postupka

HAŠKI sud u utorak je ukinuo tajnost s dijela dokumenata iz postupka koji se vodi po zahtjevu Tužiteljstva za obnovu postupka protiv generala HVO-a Tihomira Blaškića, potvrdivši da je pred Žalbenim vijećem u tijeku preispitivanje postupka vođenog protiv Blaškića.

Utvrdivši da ne postoje izvanredni razlozi zbog kojih bi neki od naloga i odluka i dalje bili tajni, nadležni sudac Fausto Pocar uputio je Tajništvo suda da za njih povuče status povjerljivih dokumenata i tretira ih kao javne podneske.

Radi se o odlukama o zahtjevima obrane za produljenjem roka za odgovor na zahtjev Tužiteljstva za obnovu postupka, podnesen u srpnju ove godine, te nalozima za imenovanja i zamjenu sudaca u vijeću.

Sam zahtjev Tužiteljstva za obnovu postupka i dalje je ostao nedostupan javnosti.

U odluci suca Pocara, odnedavno predsjednika ICTY-a, navodi se kako se Tužiteljstvo nije usprotivilo ukidanju povjerljivosti s činjenice da je u tijeku preispitivanje postupka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je zahtjev za obnovu postupka podnijelo na temelju novih dokaza s kojima nije raspolagalo u vrijeme vođenja postupka pred Raspravnim i Žalbenim vijećem.

U jednom od danas objavljenih pratećih dokumenata navodi se da se Tužiteljstvo u zahtjevu za obnovu postupka poziva na iskaze tri nova zaštićene svjedoka, koji svjedoče o ulozi generala Blaškića u zločinima za koje je bio optužen.

Generala Blaškića, ratnog zapovjednika Operativne zone središnja Bosna HVO-a, prvostupanjsko vijeće ICTY-a je nakon dvogodišnjeg suđenja 3. ožujka 2000. godine osudilo na 45 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini 1993., uključujući i pokolj nad više od 100 civila u Ahmićima.

Žalbeno vijeće je 29. srpnja 2004. gotovo u cijelosti prihvatilo žalbu i iznesene nove dokaze obrane i smanjilo mu kaznu na devet godina zatvora. Oslobođen je 2. kolovoza 2004., nakon osam godina i četiri mjeseca provedenih u pritvoru ICTY, u koji je prebačen 1. travnja 1996. poslije dobrovoljne predaje.

Suđenje, koje je trajalo 223 dana, počelo je 24. lipnja 1997. a završne riječi optužbe i obrane održane su 26-30. srpnja 1999.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara