Haški sud razmotrit će podneske Luke Mišetića i tužitelja

HAŠKI sud donio je odluku da se razmatranje podneska odvjetnika Luke Mišetića kojim se traži istraga svojedobne provale u zagrebački ured koji je koristio, te podnesaka tužiteljstva kojim se traži odbacivanje tog zahtjeva zbog neutemeljenosti, dodijeli sudskom vijeću koje predvodi kineski sudac Liu Daqun.

U odluci suda donesenoj 20. siječnja ove godine navodi se da se, nakon što su primljeni na znanje podnesci obrane i tužiteljstva, predmet dodjeljuje prvom sudskom vijeću u kojem su, uz suca Liua, i Amin El Mahdi i Alphons Orie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po podnescima koje je Haški sud dostavio Hini, odvjetnik bosanskog Hrvata Ante Furundžije Luka Mišetić je 5. studenoga prošle godine od Haškog suda zatražio istragu provale u ured u Hrvatskoj, koji je koristio i za zastupanje drugog haškog optuženika generala Ante Gotovine, a iz kojeg je, po njegovim tvrdnjama, otuđeno računalo s materijalom iz predmeta ´Furundžija´. Materijal na otuđenom računalu zaštićen je odvjetničkom tajnom. U podnesku je Mišetić tu provalu doveo u kontekst izjava i napisa po medijima o uhićenju generala Gotovine za kojim je raspisana međunarodna tjeralica.

Haško tužiteljstvo u svom je podnesku ocijenilo da se ne vidi radi li se o krađi dokumenata iz predmeta ´Furundžija´ koji su pokrivenim člankom 75. Pravila o postupku i dokazima, a kojima sudsko vijeće proglašava dokaze tajnima radi zaštite svjedoka i žrtava, te je ocijenilo da zahtjev treba odbaciti jer nije potkrijepljen odgovarajućim dokazima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara