Haški sud u krizi: Pocar pozvao UN da spriječi raspadanje suda

Haški sud u krizi: Pocar pozvao UN da spriječi raspadanje suda

PREDSJEDNIK Haškog suda Fausto Pocar, pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda (UN) održao je govor u kojem je pozvao Generalnu skupštinu da spriječi odlazak osoblja Haškog suda bez kojega se rad suda ne bi mogao odvijati. Pocar je također tražio da se djelatnicima suda omogući daljnje napredovanje nakon zatvaranja suda.

Pocar je također rekao da su haški suci nezadovoljni tretmanom Ujedinjenih naroda (koji je i osnivač suda op.a.), a nezadovoljstvo se odnosi na diskriminaciju u "proračunu njihovih mirovina".

Neki suci naime nezadovoljni su zbog dispariteta prava na mirovinu stalnih sudaca, a Pocar je pozvao Generalnu skupštinu da okonča postojeći disparitet jer bi to moglo imati "negativan odraz na ekspeditivnost okončanja postupaka" koji su u tijeku na sudu u Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju danas je pohvalio srpske vlasti zbog uhićenja i izručenja Stojana Župljanina te je po tko zna koji put izrazio stav suda da preostala dvojica odbjeglih optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić, moraju biti uhićeni i izvedeni pred lice pravde. Također je rekao da sud u Haagu očekuje da se domaća pravosuđa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji pozabaviti tisućama domaćih predmeta vezano uz procesuiranje ratnih zločinaca.

R.I.
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara