Haški svjedok Gojanović odličje za Oluju nije htio uzeti iz moralnih razloga

OBRANE trojice umirovljenih generala Ivana Čermaka, Ante Gotovine i Mladena Markača nastavile su danas s protuispitivanjem svjedoka Tužiteljstva Vladimira Gojanovića, bivšeg pripadnika Hrvatske vojske koji je tvrdio da su pripadnici HV-a u Oluji sudjelovali u ratnim zločinima.

Odvjetnik Luka Mišetić postavio je nekoliko pitanja Gojanoviću koji je, odgovarajući na pitanja, pojasnio kako se neke njegove optužbe na račun ratnih suboraca temeljene na glasinama. Mišetić je također svjedoka suočio s potpisanim izjavama dvojice hrvatskih vojnika, sudionika Oluje, koji su u dvama konkretnim primjerima o kojima je Gojanović svjedočio pred Haškim sudom, demantirali da je Gojanović u to vrijeme bio pripadnik njihovih postrojbi.

Riječ je o događajima u selu Đevrske za koje je Gojanović tvrdio da je nakon ulaska HV-a bilo u dobrom stanju, a tjedan dana kasnije bilo je potpuno razoreno i opljačkano. Pripadnik HV-a Ratko Despot, Srbin i dobrovoljac u 113. brigadi HV-a te Tihomir Miš, dočasnik u istoj brigadi, u pisanim su izjavama demantirali da je Gojanović prilikom ulaska u Đevrske bio s njima.

"Čermak ili Čermakovi ljudi?"

Mišetić je od Gojanovića ishodio priznanje da svojim nadređenim zapovjednicima nikada nije prijavio ubojstvo ratnog zarobljenika, pokušaj silovanja dviju žena i pokušaj paljenja kuće u kojoj se nalazila jedna starica, a za koje je Gojanović tvrdio da ih je spriječio. Upitan je li točno da je spomenute događaje prijavio jedino Haškom sudu, Gojanović je odgovorio da je sve skupa prijavio "Haaškom sudu i javnosti, ali javnosti ne na toliko konkretan način kao sudu".

Na zamolbu upućenu Gojanoviću da pojasni svoju raniju izjavu koju je dao Haškom sudu, a prema kojoj je optuženi Ivan Čermak iz jedne tvornice u Kistanju omogućio odvoženje opreme i koju je Gojanović prije dva tjedna preformulirao kako se radilo o "Čermakovim ljudima", a ne Čermaku osobno, Čermakova odvjetnica Gillian Higgins rekla je da "prilično velikoj pogrešci" u pogledu toga tko je omogućio pljačku kistanjske tvornice. Gojanović je pak odgovorio da je informacije o pljački tvornice dobio tek nakon 2000., ali nije znao reći o kojoj se tvornici konkretno radi dodajući kako misli da u Kistanju postoji samo jedna tvornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Higgins je pak na sve to rekla da su u Kistanju bile dvije tvornice, Jadran i TVIK.

Policija se povukla ispred Gojanovićeve kuće

Na pitanja odvjetnika Gordana Mikuličića, branitelja generala Mladena Markača, Gojanović je odgovorio da je medalju za Oluju dobio kao pripadnik 4. gardijske brigade (GBR), a ne kao pripadnik 113. brigade, pa zbog toga što u Oluji nije sudjelovao kao pripadnik 4. GBR već 113. brigade, odlučio je da iz moralnih razloga neće uzeti medalju za Oluju. Suočen s fotografijom na kojoj se vidi da nosi medalju za Oluju, Gojanović je odgovorio da se radi o odličju jednog njegovog suborca koje je nosio kao znak solidarnosti.

Na početku današnjeg saslušanja Gojanović je rekao da je zabrinut za sigurnost svoje obitelji u Šibeniku koja je navodno bila ugrožena zbog njegovog svjedočenja u Haagu. Hrvatska je policija pak jučer popodne povukla svoje pripadnike koji su čuvali Gojanovićevu kuću i to nakon što su se predstavnici medija počeli raspitivati o tome zbog čega su policajci nedugo nakon Gojanovićeva svjedočenja pred haškim sudom, raspoređeni ispred njegove kuće.

U policiji su pak demantirali da su od dobili bilo kakav nalog za nadziranjem Gojanovićeve kuće te su ustvrdili kako se policija na toj lokaciji nalazila zbog natpisa u medijima koji su uzrokovali da policija pojača kontrolu u dijelu grada u kojem se nalazi Gojanovićeva kuća.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara