Haški svjedok: Hrvatski vojnici ubili su dva moja suseljana

Haški svjedok: Hrvatski vojnici ubili su dva moja suseljana

NOVI svjedok tužiteljstva na suđenju hrvatskim generalima pred Haškim sudom, Mirko Ognjenović, danas je svjedočio kako su hrvatski vojnici nakon Oluje ubili dvojicu njegovih suseljana, pljačkali i spalili desetak kuća te i ozlijedili i njega.

Sudsko vijeće zaključilo je kako je 87-godišnji Ognjenović prestar za put na suđenje u Den Haag pa je iskaz dao putem video veze iz Zagreba. On je u vrijeme Oluje živio u selu Kaknju u općini Kistanje, odakle je izbjegao u rujnu 1995. te se vratio 1997. godine.

Kazao je kako je 5. kolovoza 1995. u Kakanj ušla Hrvatska vojska te odmah počela s paljenjem kuća i sijena, dok je većina stanovništva iz sela pobjegla te je tamo ostalo samo šest muškaraca i tri žene.

Upali mu u kuću i onesvijestili ga

Svjedočio je kako su u njegovu kuću upala dvojica hrvatskih vojnika, jedan od kojih mu je odmah spalio sijeno i garažu, dok ga je drugi držao na nišanu. Dodao je kako su mu oni preporučili da ode iz sela dok još ima vremena, jer oni koji koji su trebali doći iza njih "nisu tako ljubazni".

Nakon desetak dana u njegovo su dvorište ušla su dvojica naoružanih vojnika u odorama te tražila preostale suseljane, a on je tada, kako tvrdi, dobio i udarac u glavu od druge dvojice vojnika prilikom izlaska iz kuće, koji ga je onesvijestio. Kad je došao k sebi zatekao je dvojicu ubijenih suseljana, rekao je Ognjenović i dodao kako je nakon nekoliko dana napustio selo i područje krajine.

Tužitelju je kazao kako mu se nitko od hrvatskih vlasti nikada nije obratio ili se raspitao o ubojstvu dvojice suseljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće UN-ovih promatrača suprotno izjavama svjedoga

U protuispitivanju, Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić pitao ga je da li se sjeća kako je istražiteljima ICTY-a rekao kako su stanovnici iz Kaknja otišli i zbog toga što im je netko to preporučio. Ognjenović je kazao kako se sjeća da je to predložio nekakav odbor iz Kaknja te kako je ljudima obećano gorivo za odlazak, koje oni ipak na kraju nisu dobili.

Svoj ostanak u selu obrazložio je Tuđmanom izjavom na radiju u kojoj je pokojni predsjednik pozvao one koji nisu u ratu ništa učinili da ostanu u Hrvatskoj i da im se ništa neće dogoditi.

Mišetić je potom pročitao dijelove izvješća promatrača UN-a koji su 27. kolovoza došli u Kakanj. Oni su tada zabilježili kako je većina kuća netaknuta te kako im je svjedok Ognjenović pokazao tijela dvojice mrtvih muškaraca u dvorištu jedne kuće u Kaknju. U tom izvješću isto tako je stajalo kako je svjedok promatračima kazao kako su njegovu kuću zapalila dva Srbina, što je Ognjenović zanijekao.

Hrvatska vojska nije nikome prijetila

Obrana mu je pokazala i izjavu Rajka Gajice, jednog od šestorice muškaraca koji su ostali u Kaknju, koji je haškim istražiteljima rekao kako Hrvatska vojska nije zapalila ništa drugo osim jednog stoga sijena te kako nisu nikome upadali u kuće i prijetili im. Ognjenović je, ipak, ustrajao u svojoj izjavi.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara