Haški tribunal izrekao oko tisuću godina zatvora, od čega oko 700 godina Srbima

Haški tribunal izrekao oko tisuću godina zatvora, od čega oko 700 godina Srbima

HAŠKI tribunal je do sada dosudio oko tisuću godina zatvora za ratne zločince s područja bivše Jugoslavije, a od toga su 718 godina iza rešetaka dobili Srbi, što je tri puta više nego što je presuđeno Hrvatima, Bošnjacima i Albancima zajedno, piše Press.

Pred haškim sucima pojavilo se 147 optuženika odnosno 95 Srba, 31 Hrvat, 14 Bošnjaka i sedam Albanaca. Mnoge presude nisu postale pravomoćne, što konačan zbroj godina na koji je osuđen nekadašnji državni i vojni vrh Republike Srpske, takozvane republike srpske krajine te Republike Srbije čini nepoznatim, a prema svemu sudeći najvjerojatnije je da će preći brojku tisuću.

Prema riječima Janka Velimirovića, načelnika Sektora za istraživanje ratnih zločina  u Tajništvu za odnose s Haškim tribunalom RS, nije nikakva mudrost zaključiti kako je Haški sud instrument koji služi za dodjelu etiketa dobrim i lošim momcima u BiH.

"U pravilu, ti loši momci uvijek ispadaju Srbi!"

"U pravilu, ti loši momci uvijek ispadaju Srbi! Vrlo je važno i to kako postoji realna opasnost da netko temeljem ovih presuda piše povijest i određuje karakter rata.Kad vidimo kako se cijela stvar zloupotrebljava u političke svrhe, onda zaista nemamo razloga za optimizam", poručio je Velimirović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednju u nizu velikih kazni, ističe Press, Haški je tribunal izrekao prije nekoliko dana, kada je potvrdio prvostupanjsku presudu bivšem predsjedniku takozvane republike srpske krajine Milanu Martiću. Naime, osuđen je na 35 godina robije za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom na području Knina i zapadne Bosne u periodu od 1991. do 1995., kao i za raketiranje Zagreba 1995.

Dokumentacija o zločinima nad Srbima uopće nije ni otvarana?

Velimirović drži da je očito selektivan pristup haškog tužiteljstva doveo do ovako velike razlike u broju godina zatvora na koje su osuđeni optuženici iz pojedinih naroda s jugoslavenskih prostora. "Iako je RS dostavila ogromnu dokumentaciju o zločinima nad Srbima, događali su se slučajevi da ona uopće nije ni otvarana, a neki spisi, poput onog o zločinima nad srbima u Brodu, izgubljeni su! To sve govori. Haag je mnogobrojne predmete dostavio Sudu BiH, i sada je ta institucija potpuno zagušena", pojasnio je Velimirović.

Odvjetnik Goran Nešković isto tako smatra da Haški sud presuđuje u skladu s instrukcijama onih koji su ga osnovali. Selektivnost suda primjećuje i banjalučki odvjetnik Miroslav Mikeš.
"I vlasti RS, koje su negirale postojanje suda i odbijale bilo kakvu suradnju s tom institucijom dugi niz godina su, u dobroj mjeri, utjecale na razvoj događaja. Dok su se naše vlasti ponašale na takav način, Bošnjaci su podnosili krivične prijave za sve i svašta, a dobar dio njih tih prijava je prihvaćen i na osnovu njih su podignute optužnice", objasnio je na koncu Mikeš.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara