Hassan el Haski optužen za bombaški napad u Madridu

Hassan el Haski optužen za bombaški napad u Madridu
NAVODNI vođa marokanske militantne islamističke skupine povezane s al-Qaedom, koji se pohvalio da njegova skupina stoji iza bombaških napada na Madrid, optužen je za 191 ubojstvo.

Dok Španjolska poduzima sigurnosne mjere kako bi spriječila eventualne terorističke napade tijekom Božića, visoki sud optužio je Hassana el Haskija (41) da predvodi Marokansku islamističku borbenu skupinu (MICG) te da je odigrao važnu ulogu u planiranju bombaških napada na Madrid.

Skupina MICG smatra se odgovornom i za bombaški napad u Casablanci u svibnju 2003. kada su, uz 12 bombaša samoubojica, poginule 33 osobe. Haski je, navodno, stajao iz oba napada (Madrid i Casablanca), više nego spomenuta skupina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Haski je zadržan u pritvoru bez mogućnosti jamčevine, a uhićen je u petak na Kanarskom otočju zajedno s trojicom Marokanaca koje se također sumnjiči za pripadnost MICG-u, skupini za koju se tvrdi da je dio al-Qaedine sjevernoafričke mreže.

U vrijeme uhićenja, kako stoji u optužnici, Haski je pokušavao uzeti prevlast nad skupinom u Europi.

Attila Turk, pripadnik MICG-a nedavno uhićen u Francuskoj, svjedočio je da Haski ima visoko mjesto u toj skupini te da mu je kazao da je MICG odgovoran za terorističke napade na Madrid.

"Rekao je da njegova marokanska skupina u Španjolskoj stoji iza napada... primjetio sam promjene u njegovu ponašanju prije i nakon napada", rekao je Turk tijekom sudske istrage.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara