Hatami: Nema ni govora o prekidu obogaćivanja urana

Hatami: Nema ni govora o prekidu obogaćivanja urana
IRANSKI predsjednik je u utorak odlučno odbacio mogućnost da njegova zemlja zauvijek prestane s obogaćivanjem urana, ali je rekao da je "optimist" u svezi s ishodom pregovora koji su u tijeku s Europskom unijom kako se iransko nuklearno pitanje ne bi našlo pred UNovim Vijećem sigurnosti.

"Naš narod mora biti siguran da neće biti lišen prava na obogaćivanje urana", rekao je predsjednik Mohamad Hatami u parlamentu, u trenutku kada Europljani pokušavaju uvjeriti Irance da bezuvjetno prekinu svaku djelatnost u svezi s obogaćivanjem urana.

Europljani i Iranci trebaju u petak u Parizu održati treći krug pregovora o tom pitanju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Optimist sam", rekao je Hatami, istaknuvši da "obje strane pokazuju popustljivost". "Uvjeti za pomak u pregovorima postoje ukoliko se prizna naše pravo obogaćivanja urana u mirnodopske svrhe", istaknuo je Hatami. "U tom slučaju spremni smo razuvjeriti Europljane i svijet da nuklearnu tehnologiju nećemo zlorabiti za izradu atomskog oružja", rekao je.

"Ni vlada ni narod ne dopuštaju nam da se odreknemo tog nacionalnog prava koje je povezano i s nacionalnim ponosom", dodao je. "Bude li obustave, to će biti na dragovoljnoj osnovi", napomenuo je.

Ujedno se osvrnuo i na američke predsjedničke izbore naglasivši "da se nada promjenama", iako nije izravno spomenuo demokratskog kandidata Johna Kerryja kao svog favorita.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara