Havarija HE Zakučac: Najveća hrvatska hidroelektrana neće raditi najmanje tjedan dana?

Havarija HE Zakučac: Najveća hrvatska hidroelektrana neće raditi najmanje tjedan dana?

Foto: Arhiva

NAJVEĆA hrvatska hidroelektrana Zakučac, koja isporučuje trećinu ukupne hidroenergije u Hrvatskoj, od jutros je van pogona i bit će tako, kako neslužbeno doznajemo, još najmanje tjedan dana. Šteta se tek treba ustanoviti, no zasigurno će biti velika. Oštećenje je sanirano, a ispumpavanje traje cijeli dan. Posla omiški vatrogasci imaju preko glave jer je strojarnica visoka 18 metara, a u njoj se nakupilo do 10 metara vode. 

Prema HEP-ovom priopćenju, prilikom pražnjenja tlačnog cjevovoda agregata uslijed kvara došlo je do prodora vode na dijelu turbinskog kata u strojarnici zbog čega je obustavljen rad HE Zakučac. Do havarije je došlo u 4:08 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HEP mora kupovati struju zbog kvara u u najvećoj hidroelektrani

U HEP-u kažu da su unatoč obustavljanju rada najveće hidrocentrale osigurali dovoljne količine energije pojačanim radom vlastitih izvora, dok će dio osigurati nabavom na tržištu te se ne očekuju problemi u opskrbi kupaca.

Problema bi, međutim, moglo biti sa rekreativcima na Cetini jer se danas od podneva nizvodno od brane Prančevići ispuštalo do 50 kubika vode umjesto uobičajenih osam, i to na cijelom profilu rijeke Cetine na relaciji brana Prančevići - Čikotina lađa - Blato na Cetini - hidroelektrana Kraljevac - Penšići - Radmanove mlinice - Omiš. HEP-ovci su stoga pozvali organizatore i korisnike sportskih i izletničkih sadržaja na tom dijelu Cetine na oprez i poduzimanje mjera zaštite sigurnosti ljudi. Kako neslužbeno doznajemo, neki su otkazali svoje programe poput kanjoninga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara