HAZU: Spomen na akademika Matka Peića

RAZRED za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) priredio je danas komemorativni sastanak na kojemu su o književnome i likovnome opusu te osobnosti akademika Matka Peića (1923.1999.) govorili akademik Tonko Maroević i dopisni člana HAZU Stanislav Marijanović.

Govoreći s vremenske distance o ´masivnome´ opusu Matka Peića, a posebice o njegovome putopisnom dijelu, Maroević je istaknuo kako se može reći da je akademik Peić bio ´majstor detalja´.

Peićeve sinestezijske rečenice, rekao je, uspijevaju pobuditi sva osjetila, a njima je taj veliki erudit, na dosad neviđen način, uspijevao povezati kulturu i erudiciju s izvornošću i prirodom.

Maroević je posebice govorio o Peićevim putopisima koji izražavaju njegovu veliku ljubav prema rodnoj Požegi, ali i cijeloj Hrvatskoj, rekavši da se i za Peićeve europske putopise može reći da im je ´opsesivna tema´ bila: Hrvat u svijetu.

Podsjetio je i na Peićev pjesnički opus objavljen u Akademijinoj ediciji koju je, rekao je Maroević, u trenutku objavljivanja smatrao nemodernom dok danas misli kako se s pravom brani svojom anakroničnošću.

Maroević se osvrnuo i na Peićev doprinos likovnoj umjetnosti, rekavši kako se često nije slagao s njegovom likovnom metodologijom koju danas pak prihvaća kao dio Peićeve slobode i snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Danas osjećam i dio stanovitoga osobnoga duga i obveze da se sustavnije razmotre i Peićevi radovi s toga područja umjetnosti´, rekao je Maroević.

Stanislav Marijanović podsjetio je pak da su za Peića govorili kako je putopisac ´par excellene´ koji je, kako je to rekao Krleža ´putopisno pokrio cijelu Hrvatsku´.

Istaknuvši kako u novijoj hrvatskoj književnosti nema samosvojnijega opusa od Peićeva koji je ´na život bio usredotočen svečulno´, Marijanović je podsjetio na Peićeve riječi: ´Ja ne pišem ja samo žmireći dišem i slušam svoju domovinu´.

Pred Peićevim prijateljima i kolegama, zaključio je Marijanović, još je jedna zadaća - da ispune Peićevu želju i da na jednome mjestu objave sve što je napisao o Slavoniji.

Akademik Matko Peić rođen je 10. veljače 1923. u Požegi. U Zagrebu je diplomirao na Likovnoj akademiji u klasi Babića i Becića. Doktorirao je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu i na pariškoj Sorboni. Redoviti član HAZU bio je od 1977. Umro je u Zagrebu 30. listopada 1999.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara