hcr ove godine planira razminirati 65 posto više prostora nego lani

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) ove godine planira razminirati 110 milijuna četvornih metara prostora ili 65 posto više nego lani, zaključak je s nedavne sjednice Savjeta HCRa.

Taj posao HCR kani obaviti pojačanim općim i tehničkim izvidom, čime će se smanjiti minski sumnjive površine.

Savjet HCR-a zaključio je da se Centar za testiranje, razvoj i obuku izdvoji iz HCR-a i osamostali.

Centar bi utvrđivao i provodio standarde za testiranje strojeva u humanitarnom razminiranju, i po tome bi bio prva takva institucija u svijetu, za što, ističu u HCR-u već postoji zanimanje drugih država.

Idejni začetnik toga centra Nikola Pavković, izjavio je za Hinu da je u međunarodnim projektima uključeno više od stotinu hrvatskih stručnjaka, koji su do sada testirali 27 strojeva i bagera za razminiranje, a njihove podatke već koristi Ženevski centar UN-a (GICHD).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadaća novog centra bit će okupljanje stručnjaka, a planovi su da znanje i iskustvo centar ponudi i zainteresiranima u svijetu.

Hrvatska, naveo je Pavković, ima i 80 pasa obučenih za razminiranje, a centar će testirati vodiče i pse i dodjeljivati licencu za rad.

Iz državnog proračuna i iz donacija lani je za razminiranje utrošeno više od 300 milijuna kuna i od mina očišćeno oko 70 milijuna četvornih metara.

U Hrvatskoj je oko 1700 četvornih kilometara sumnjive površine, a pretpostavlja se da je oko 10 posto te površine stvarno minirano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara