hcr podupire zahtjeve zaposlenih na razminiranju

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) smatra opravdanim zahtjev Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja da se uskoro utvrdi prijedlog Zakona o humanitarnom razminiranju i da ga se uputi u proceduru donošenja, izjavio je danas ravnatelj HCRa Oto Jungwirth.

Istaknuo je da postojeći Zakon o razminiranju treba prilagoditi dosadašnjoj praksi humanitarnog razminiranja, odnosno da su ´u praksi prevladani brojni aspekti razminiranja utvrđeni postojećim zakonom´. ´To nisu samo radna, socijalna i statusna pitanja, čije su rješavanje pirotehničari tražili na jučerašnjem prosvjednom skupu na Markovu trgu u Zagrebu, već je novim zakonom potrebno preciznije utvrditi odgovornost i obaveze pojedinih sudionika u cjelokupnom procesu razminiranja, te zakonski definirati pitanje tehničkog izvida, što postojećim zakonom uopće nije riješeno´, rekao je za Hinu Jungwirth.

Također treba izjednačiti status i uvjete hrvatskih i inozemnih pirotehničara, s tim da se strani pirotehničari ne mogu angažirati na poslovima razminiranja koji se financiraju iz domaćih izvora, već samo iz inozemnih donacija ili kredita.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je ´da su pri kraju pripreme za angažiranje ruskih pirotehničara na projektima razminiranja u Hrvatskoj u sklopu prijeboja klirinškog duga Ruske Federacije.´

´Očekujemo da će angažman ruskih pirotehničara početi krajem ožujka ili početkom travnja´, naveo je ravnatelj HCR-a. ´Predviđeno je da će se razminiranjem u idućih pet godina podmiriti klirinški dug Rusije u iznosu od 32 milijuna dolara´, pojasnio je Jungwirth, dodavši ´da će se ove godine razminiranjem prebiti dio klirinškog duga od oko pet milijuna dolara, u sklopu čega će se razminirati minska polja u Sisačko-moslavačkoj i najvjerojatnije u Karlovačkoj županiji´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara