HCR upozorava na zabrinjavajući broj nestalih oznaka minske opasnosti

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) upozorio je danas na zabrinjavajući broj nestalih upozorenja na minsku opasnost, apelirajući na lokalnu zajednicu i stanovništvo koje živi uz minski sumnjiva područja da je održavanje dostignute razine obilježenosti zajednička briga. L

HCR u današnjem priopćenju apelira na lokalnu zajednicu kao i na stanovništvo koje živi uz minski sumnjiva područja da je održavanje dostignute razine obilježenosti zajednička briga, te da svako uočavanje nepostojanja oznaka na mjestima gdje su bile postavljene treba javiti HCR-u, kako bi se oznake ponovo postavile.

Kao primjer HCR navodi Zadarsku županiju na čijem je području minski sumnjivi prostor bio obilježen s 975 oznaka minske opasnosti, a tijekom ožujka i travnja ove godine, prilikom obilaska i kontrole stanja na terenu ustanovljeno je da nedostaje ukupno 338 tabli. Obzirom da HCR nema tako veliku količinu oznaka minske opasnosti na zalihi, nije moguće u kratkom roku postaviti nove oznake, a to je posebno značajno jer je održavanje potpune obilježenosti jedan od značajnih načina prevencije stradavanja, navodi se u priopćenju.

HCR je utvrdio da definirana veličina minski sumnjivog prostora iznosi 1.174 četvornih kilometara i zahvaća 121 grad i općinu u 12 županija, i da je obilježen s više od 9.000 oznaka minske opasnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem prošle i početkom ove godine svim čelnicima gradova, općina i županija na čijem prostoru se nalazi minski sumnjivi prostor uručeni su pregledni zemljovidi s precizno ucrtanim pozicijama oznaka o minskoj opasnosti. Istovjetni zemljovidi predani su i čelnicima Policijskih uprava i udrugama lovaca, ribolovaca, planinara i drugih.

Krajem veljače ove godine HCR je od čelnika lokalne uprave i samouprave zatražio da dostave podatke o stanju obilježenosti na njihovom području, s posebnim naglaskom na eventualno nedostajuće table, kako bi se dodatnim obilježavanjem održalo dostignuto stanje, navodi se u današnjem priopćenju.

(Hina) pp/xaš ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara