HCR: Vremenskim nepogodama oštećene oznake minske opasnosti

HRVATSKI centar za razminiranje (HCR) procjenjuje da je, od ukupno do sada postavljenih 5.390 ploča s oznakama minske opasnosti na području Republike Hrvatske, oko 11 posto ih je pretrpjelo štete uslijed vremenskih neprilika koje su prošlih dana zahvatile pojedina područja Republike Hrvatske.

U današnjem priopćenju HCR-a se ističe da je najviše štete zabilježeno na području Šibensko-kninske, Zadarske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također navode da se, nakon precizno utvrđenog minski sumnjivog područja, ovih dana dovršava postavljanje oznaka minske opasnosti, precizno ucrtanih na karte općina i gradova s označenim minski sumnjivim područjem, te predaju predstavnicima lokalnih vlasti.

Obilježavanje minski sumnjivog područja dinamičan je i kontinuiran proces, na što ukazuje i taj slučaj više sile, jer je sada neophodno zamijeniti novima 600 oštećenih i uništenih oznaka minske opasnosti od kojih je dio uslijed jakog vjetra odbačen u minski sumnjiv prostor, pa su do daljnjeg neiskoristive.

Ta elementarna nepogoda predstavlja za HCR dodatnu obvezu, kako financijsku, tako i u pogledu vremena potrebnog za saniranje štete. I nadalje se očekuje suradnja lokalnih vlasti i stanovnika vezana uz kontroliranje stanja obilježenosti minski sumnjivog područja, stoji u priopćenju HCR-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara