HDFD POTPISAO SPORAZUM S UDRUGOM PRODUCENATA

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) potpisalo je sporazum o suradnji s novoosnovanom Hrvatskom udrugom producenata (HRUP), kojim se regulira status članova Društva na projektima koje sufinancira Ministarstvo kulture.

Prvi put u pedeset godina potpisan je sporazum između filmskih djelatnika i producenata, istaknula je predsjednica HDFD-a Nada Gaćešić Livaković na današnjoj konferenciji za novinare.

Sporazum će regulirati njihove odnose, a u konačnici proizvodnju domaćeg filma i cijelu hrvatsku kinematografiju, dodala je.

Ugovorom se uređuje radno vrijeme, dnevnice, honorari, doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, a utvrđeno je, među ostalim, da najmanje 60 posto filmske ekipe za određeni film budu članovi HDFD-a. Upravo se radi novi cjenik usluga filmskih djelatnika koji će postati sastavni dio Sporazuma.

Sporazum je potpisalo 16 producentskih kuća, od Interfilma i Jadran filma do Tuna filma i Croatia filma. "Samo Zagreb film nije potpisao, s objašnjenjem da je u većinskom vlasništvu grada", napomenula je Gaćešić Livaković. Ideja je da se takav sporazum potpisuje i za filmove koje ne financira Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik HRUP-a Zoran Budak najavio je da će Udruga predložiti izmjene novog Pravilnika o kriterijima za utvrđivanje programa javnih potreba u području proizvodnje filma i njihovom financiranju, koji, ocijenio je, sada služi kao Zakon o filmu.

Ministar kulture Antun Vujić, koji je bio pozvan na konferenciju, složio se da bi elementi Sporazuma mogli biti uvršteni u Pravilnik. Vujić je pozdravio potpisivanje sporazuma za koji je rekao da je ključni korak u mijenjanju načina razmišljanja i komuniciranja te u "slaganju mozaika domaće kinematografije".

Govoreći o naporima Ministarstva da pokrene hrvatsku kinematografiju, Vujić je rekao da postoji mogućnost da se "Kinoteci" dodijeli kino "Tuškanac", dok bi se kino "Apolo" namijenilo "Histrionima" i sceni "Habunek" zagrebačkog HNK.

HRUP je osnovan nedavno kako bi producentima osigurao najvišu razinu stručnosti u profesiji, da članovima pruža pomoć i informacije te da postane nezaobilazni element prilikom donošenja novih zakona o filmskoj proizvodnji.

(Hina) ag az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara