HDZ BiH i SDA POSTIGLI SPORAZUM O OČUVANJU KOALICIJE

Predstavnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Federaciji Bosne i Hercegovine postigli su suglasnost o nastavku međusobne suradnje čime je okončana višetjedna kriza prouzročena odlukom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) o nesudjelovanju u radu federalne vlade.

Kako u petak prenose svi sarajevski dnevni listovi, tijekom pregovora okončanih u četvrtak navečer predsjednici HDZ-a Bariša Čolak, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Stranke za BiH (SBiH) Safet Halilović suglasili su se kako će sve važnije odluke unutar Vlade Federacije BiH ubuduće biti donošene uz široke konzultacije čime bi se ujedno osiguralo kako neće biti preglasavanja ministara po nacionalnoj pripadnosti.

Tihić je nakon pregovora pojasnio kako nikakav dokument nije potpisan no postignut je dogovor o izbjegavanju preglasavanja.

Upravo je preglasavanje hrvatskih ministara bio povod HDZ-u da prije tri tjedna zamrzne sudjelovanje u Vladi Federacije i zatraži međustranačke pregovore kojima bi se definirao budući način rada.

Jedan od potpredsjednika SDA Elmir Jahić izjavio je kako međustranački dogovor ne znači i izmjenu Ustava odnosno Poslovnika o radu Vlade Federacije nego dogovor kako će se eventualni problemi ubuduće rješavati uz sudjelovanje najviših federalni dužnosnika.

Ukoliko ni oni ne uspiju naći rješenje, konačnu riječ imali bi predsjednici stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDZ se obvezao kako će podržati prijedlog federalnog proračuna u Parlamentu koji mora biti usvojen do 1. travnja.

Ukoliko se to ne bi dogodilo, predsjednik Federacije BiH bio bi obvezan raspustiti Parlament i raspisati izvanredne izbore čiji bi ishod bio krajnje neizvjestan.

Kriza u federalnoj vladi u proteklih je dvadesetak dana prouzročila razmjenu teških optužbi između predstavnika stranaka-koalicijskih partnera.

Federalni premijer Ahmet Hadžipašić izravno je optužio HDZ BiH kako ovu krizu koristi samo kao izgovor u pokušaju da ukine Federaciju BiH i poduzme korake koji bi vodili uspostavi trećeg entiteta unutar države.

Takve konstatacije najviši su dožnosnici HDZ-a odlučno odbacili ali su potvrdili kako je ta stranka nezadovoljna sadašnjim ustrojem BiH jer on niti funkcionira niti jamči stvarnu ravnopravnost konstitutivnim narodima.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara