HDZ BiH o ustavnim promjenama

U raspravama o ustavnim promjenama više nitko ne dovodi u pitanje državu Bosnu i Hercegovinu, izjavio je u ponedjeljak predsjednik HDZa BiH Bariša Čolak nakon višesatne rasprave o ustavnom uređenju BiH što ju je iza zatvorenih vrata organizirala u Mostaru ta stranka.

Po Čolakovim riječima u raspravama su se čuli različiti prijedlozi ustavnih promjena, od uvođenja federalnih jedinica do prijedloga o regionalizaciji i kantonizaciji BiH.

Čolak je istaknuo da se sve političke stranke u BiH s hrvatskim predznakom trebaju suglasiti o zajedničkom prijedlogu budućeg ustroja Bosne i Hercegovine.

No, iako pozvane, sastanak u Mostaru bojkotirale su oporbene hrvatske stranke u BiH. Dužnosnici tih stranaka rekli su da ne žele sudjelovati na skupu u Mostaru posvećenom ustavnim promjenama što ga je organizirala HDZ BiH, jer oporbene stranke s hrvatskim predznakom u BiH već duže vrijeme organiziraju zajedničke sastanke o ustavnim promjenama kojima se ne odaziva HDZ BiH .

Dužnosnici oporbenih hrvatskih stranaka u BiH naglašavaju da je prošlo vrijeme kada se HDZ BiH predstavljao kako isključivi zastupnik hrvatskih interesa u BiH.

Prošloga tjedna u Sarajevu je na poziv Vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića sazvan sastanak svih stranka u BiH s hrvatskim predznakom radi razmatranja poboljšanja pozicije hrvatskog naroda u BiH. Ni tom se sastanku nije odazvao HDZ BiH.

(Hina) xpg ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara