HDZ BiH odbacio prijedlog za preustroj Mostara

MOSTARSKI gradski odbor HDZ BiH u četvrtak je objavio kako odbacuje prijedlog predsjedatelja Povjerenstva za preustroj Mostara Norberta Wintersteina (koji je svoj mandat završio u prosincu) o novom Statutu grada Mostara jer je, po ocjeni HDZa nepovoljan za mostarske Hrvate.

Ovo HDZ-ovo odbacivanje Wintersteinovog prijedloga uslijedilo je dan uoči posjeta Mostaru Visokog predstavnika Paddya Ashdowna koji u javnim istupima pozitivnim ocjenjuje Wintersteinov prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objašnjavajući razloge odbacivanja Wintersteinovog prijedloga novog Statuta grada Mostara članica Gradskog odbora HDZ BiH Vesna Pinjuh u četvrtak je na konferenciji za novinare rekla kako je taj prijedlog "dugoročno štetan za Hrvate". Ona je neprihvatljivim ocijenila što se po Wintersteinovom prijedlogu većinskoj bošnjačkoj općini Sjever koja ima 4.500 registriranih birača omogućavaju tri zastupnika u Gradskom vijeću Mostara, a isto toliko zastupnika (tri) u Gradskom vijeću predviđeno je i iz većinske hrvatske općine Jugozapad koja ima 26.000 registriranih birača.

"Ovakav izborni sustav doveo bi Hrvate Mostara u poziciju da rade, plaćaju porez i pune gradski proračun a da netko drugi upravlja i raspolaže njihovom imovinom", kazala je Vesna Pinjuh. Ona je najavila kako će mostarski Gradski odbor HDZ-a pozvati hrvatski narod da se na referendumu izjasni želi li živjeti u Mostaru sa Statutom kakav je predložio Winterstein.

Ashdown je prije dva dana izjavio kako će se prilikom preustroja u Mostaru stvoriti sustav po uzoru na sustav u BiH na temelju koje većina ne može preglasati manjinu. "Bošnjaci su najbrojnije pučanstvo u BiH, ali oni ne mogu preglasati interese Hrvata", rekao je Ashdown dodavši kako bi Hrvati (koji su većina u Mostaru) trebali prihvatiti takvu logiku i u Mostaru. Lokalni dužnosnici HDZ BiH u Mostaru izražavaju neslaganje s tim Ashdownovim stajalištem tražeći da takav princip primijeni i u drugim gradovima BiH. "Ne može se desiti da samo Mostar bude uređen kao vlast na državnoj razini samo da bi se time zaštitili Bošnjaci. Onda se isti sustav treba primjeniti i u svim gradovima BiH. I ostali narodi trebaju biti zaštićeni, a ne samo Bošnjaci u Mostaru", izjavio je predstavnik HDZ-a u Povjerenstvu za preustroj Mostara Josip Merdžo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara