HDZ BIH TRAŽI PREKID SUDSKOG POSTUPKA PROTIV JELAVIĆA

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine pozvala je u subotu na obustavu sudskoga postupka protiv bivšeg čelnika te stranke i člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića te još četvorice dužnosnika optuženih za zloporabe fondova kojima je raspolagala Hercegovačka banka, ocjenjujući kako je riječ o "sudskoj farsi" i procesuiranju političkih ideja.

"Jelavićeva opravdana politička borba za jednaku poziciju hrvatskog naroda u BiH ne smije i ne može biti predmetom sudskih procesa. Pozivamo stoga da se farsa okonča, a odgovorni za nezakonito uhićenje i pritvaranje Ante Jelavića za svoje postupke budu pravično procesuirani i sankcionirani", ističe se u subotnjem priopćenju HDZ-a BiH.

HDZ BiH dodao je kako je riječ o montiranom procesu "koji se vodi izvan svih zakonskih i ustavnih okvira države BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odvjetnici optuženih Jelavića, bivšeg ministra obrane Miroslava Prce, bivšeg direktora Hercegovina osiguranja Miroslava Rupčića, bivšeg direktora Hercegovačke banke Ivice Karlovića i mostarskog franjevca fra Ivana Ševe zatražili su jučer da se iz sudskog procesa isključe suci i tužitelji koji su stranci jer je Ustavom BiH definirano da moraju biti državljani te zemlje.

HDZ BiH dodaje kako se Jelavić zauzimao za preustroj zemlje, koji sada najavljuje i Visoki međunarodni predstavnik u toj zemlji Paddy Ashdown.

(Hina) xzkre ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara