HDZ čuvala dvadesetorica pod kacigama i sa štitovima, SDP dva temeljna policajca

Foto: Drago Spota, Ranko Šuvar / Cropix

"HRT HDZ-u, RTL Todoriću, SD Paviću, Večernji Styriji, Novi list Adrisu. Mediji strankama i kapitalu. Laž narodu", "Jedan svijet, jedna borba", "Želimo raditi i svojim radom upravljati", "Jednakost, zaposlenost, samoupravljanje" nove su poruke prosvjednika koji su danas izašli na zagrebačke ulice i koji sve više naglašavaju potrebu za stvaranjem socijalne države.

> Kronologija prosvjeda: "Mediji strankama i kapitalu. Laž narodu"

Njihove poruke govorile su o medijima u rukama krupnog kapitala, o sve manjim medijskim slobodama, o obespravljenim radnicima. Usprkos tome, i činjenici da je u zemlji više od 336.000 nezaposlenih i još 70.000 onih koji ne primaju svoju pošteno zarađenu plaću, broj prosvjednika sve više opada, a prosvjedna povorka koja je ranije u maršu rasla, sada se osipa. Nije pomogla ni neradna i sunčana subota - tek stotinjak prosvjednika izdržalo je do samog kraja gdje su na Trgu bana Jelačića najavili novi prosvjed za srijedu u 18 sati.

U današnjoj gotovo trosatnoj šetnji zagrebačkim ulicama u povorci je tek u jednom trenutku bilo nešto više od tisuću ljudi. Povorka je ovoga puta krenula Mesničkom ulicom prema Gornjem gradu, no na njezinom vrhu dočekala ih je policijska blokada. I ovoga puta obilazila se središnjica HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, ali i središnjica socijaldemokrata na Iblerovom trgu gdje su prosvjednici, razočarani mlakom oporbom, poručili da ne žele ni njih na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minuta šutnje za žrtve potresa u Japanu

Ne može se pri tom izbjeći spomenuti kako je u obranu središnjice HDZ-a bilo angažirano 20-ak interventnih policajaca, oboružanih štitovima i kacigama, koji su sprječavali prosvjednike da se iti približe ulazu u zgradu vladajuće stranke. Pred sjedištem socijaldemokrata to nije bio slučaj. Tek dva temeljna policajca, dakle bez štitova i kaciga, stajala su pred zgradom najjače oporbene stranke. Ostatak njihovih kolega nalazio se 30-ak metara od objekta.

Prosvjednici su se ponovno pred japanskim veleposlanstvom sjetili svih žrtava razornog potresa koji je nedavno pogodio tu zemlju, umalo prouzročivši nuklearnu katastrofu. Okupljeni nisu zaboravili ni Hrvatsku narodnu banku i to je bila pretposljednja zaustavna prosvjednička točka. Najuporniji su oko 20.45 sati domarširali do Trga bana Jelačića gdje su sa desetak transparenata formirali krug oko kojeg je dio prosvjednika bubnjevima udarao ritam. Tada su se i razišli najavljujući novo okupljanje za srijedu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara