HDZ i HSP u Zadru postigli sporazum o koaliranju

ČELNICI županijskih i gradskih organizacija HDZ-a i HSP-a u Zadru danas su na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavili sporazum o poslijeizbornoj suradnji.

Sporazum su u nedjelju navečer potpisali predsjednik županijske organizacije HDZ-a u Zadarskoj županiji Božidar Kalmeta i predsjednik županijske organizacije HSP-a Ivan Miličević.

Sporazum se odnosi na zajedničko konstituiranje vlasti u Zadarskoj županiji, gradovima Zadru, Pagu i Ninu te još deset općina u Zadarskoj županiji.

Kako je HDZ već na izborima nastupio u koaliciji s HSLS-om, ovaj Sporazum znači da će Zadarskom županijom i gradom Zadrom vladati HDZ, HSLS i HSP.

Po najnovijem sporazumu između HDZ-a i HSP-a, u budućem sustavu županijske vlasti HDZ će imenovati župana, zamjenika župana, četiri člana poglavarstva i jednog dopredsjednika županijske skupštine.

HSP će u Zadarskoj županiji dati zamjenika župana, dva člana poglavarstva i jednog dopredsjednika Županijske skupštine.

Kad je riječ o gradu Zadru, HDZ imenuje gradonačelnika, dva člana poglavarstva i predsjednika Gradskog vijeća, a HSP dogradonačelnika i jednog člana poglavarstva.

Preostale dužnosti su namijenjene HSLS-u po ranijem sporazumu.

Raspodjela dužnosti u ostalim gradskim i općinskim vijećima dogovorit će se na razini vodstva gradskih odnosno općinskih organizacija stranaka.

Ovaj Sporazum su danas predstavili član županijskog odbora HDZ-a Ivo Grbić, koji je ujedno stari, a najvjerojatnije novi zadarski župan, Ana Lovrin, dosadašnja gradonačelnica Zadra, te predsjednici županijskog i gradskog HSP-a Ivan Miličević i Danijel Kotlar.

Na konferenciji je rečeno da još nisu dogovorena konkretna imena za ovako podijeljene gradske i županijske dužnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara