HDZ i HSU potpisali sporazum o suradnji

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan potpisali su danas sporazum o suradnji, a HSU-ova trojica zastupnika pismeno su potvrdila potporu Sanaderu za sastav nove vlade.

HSU-ovi će zastupnici u Hrvatskom saboru podržavati vladine prijedloge te za njih glasovati u skladu sa Sporazumom i programom svoje stranke.

O svim će se drugim pitanjima stranke potpisnice konzultirati, i u koordinaciji svojih klubova u Hrvatskom saboru tražiti zajedničko stajalište, stoji, uz ostalo, u tom sporazumu.

Sanader je izjavio kako su se HDZ i HSU našli na zajedničkoj crti da stanje u Hrvatskoj nije dobro i da treba naći rješenja za rast BDP-a, plaća i mirovina.

"Svjesni smo materijalnog položaja umirovljenika i nastojat ćemo riješiti njihove probleme u skladu s mogućnostima hrvatske države", rekao je predsjednik HDZ-a. Odbacio je tvrdnje da je sklapanje sporazuma s HSU-om postizborna kupnja mandata, nazvavši ih špekulacijama.

Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan rekao je kako ta stranka nakon izbora održanih 23. studenoga ima mogućnost u Hrvatskom saboru raspravljati o materijalnom položaju umirovljenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U proteklih 12 godina to nismo mogli, i želimo pokazati da možemo riješiti uzroke koji su doveli do postojeće situacije", dodao je. Predsjednik HSU-a naglasio je da će tražiti da se svakih šest mjeseci analizira učinjeno.

Prema Sporazumu HDZ-a i HSU-a buduća se vlada obavezala da će u prvih 100 dana promijeniti formulu usklađivanja mirovina - i to tako da se usklađuju s porastom plaća svih zaposlenih u Hrvatskoj, a dodatak na mirovinu od 100 kuna i šest posto od lipanjske mirovine iz 1998. uključit će se u mirovine.

Buduća će vlada, također, do 30. lipnja 2004. izraditi i predložiti Hrvatskom saboru Zakon o provedbi odluke Ustavnog suda od 12. svibnja 1998., s obvezom izračuna i vraćanja duga umirovljenicima prema gospodarskim mogućnostima zemlje.

Tijekom iduće godine vlada će predložiti izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se uređuju pitanja od značaja za ustavna i zakonska rješenja u provedbi mirovinske reforme.

U reformi zdravstvene zaštite osigurat će prvenstvo izgradnje primarne zdravstvene zaštite i definirati paket zdravstvenih usluga.

HSU je nadalje predložio, da se, umjesto ukidanja HRT pretplate, prioriteti daju dugoročnim rješenjima u poboljšanju materijalnog položaja umirovljenika, a HDZ je to prihvatio.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara