HDZ i SDP se tuku u promilima

REZULTATI mjesečnog ispitivanja javnog mijenja CRO Demoskop pokazuju kako dvije vodeće političke stranke i dalje vode "mrtvu trku", mjesec je obilježilo odustajanje Haškog tužiteljstva od podnošenja žalbe na presudu Miroslavu Radiću, vidljiv je blag rast podrške članstvu u EU i NATO savezu, a pokazalo se kako "niti su svi birači HDZ-a za izgradnju mosta kopno-Pelješac, niti su svi birači SDP-a protiv izgradnje".

Ovomjesečno je redovito istraživanje društvenih i političkih preferencija agencija Promocija plus provela na prijelazu iz neslužbene u službenu kampanju (pred samu kampanju i na prvi dan službenog početka izborne kampanje, 2. i 3. studenog), na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika stratificiranom po županijama, naseljima, spolu, dobi i obrazovanju iz cijele zemlje.

SDP je i dalje na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka i to s 31,2 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 30,1 posto, odnosno 29,2 posto prije dva mjeseca). Slijedi HDZ s 28,5 posto (prema 26,4 posto u prošlom, odnosno 25,6 posto u pretprošlom mjesecu). Na trećem je mjestu po prvi put od početka provođenja projekta CRO Demoskop (od siječnja 2004.) Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) s 6,2 posto (prije mjesec dana 6,0 posto, odnosno 5,6 posto prije dva mjeseca).

Na četvrtom je mjestu koalicija stranaka HSS-HSLS-PGS s 5,5 posto (prije mjesec dana 7,3 posto, odnosno 7,8 posto prije dva mjeseca). Slijedi HNS s 5,2 posto (prije 5,8 posto, odnosno 5,6 posto). HSP na nacionalnoj razini po prvi put u četiri godine ne prelazi izborno prag sa sadašnjih 4,6 posto (prije mjesec dana 6,4 posto, odnosno 6,8 posto prije dva mjeseca). Ostale stranke (IDS, HDSSB, DC) imaju podršku od oko 1 do 1,5 posto ispitanika.

Milanović najpozitivniji političar treći mjesec zaredom, Sanader i dalje predvodi "listu negativaca"

Na vrhu ljestvice pozitivnih političara i ovaj je mjesec Zoran Milanović s 25,3 posto (u odnosu na 23,1 posto prije mjesec dana), Ivo Sanader je i ovaj mjesec drugi s 21,7 posto (22,0 posto prije mjesec dana), a treći je Stjepan Mesić s 20,2 posto (prije mjesec dana 20,5 posto). Slijede Radimir Čačić s 6,0 posto, Đurđa Adlešić s 4,6 posto, Ljubo Jurčić s 3,1 posto, Ivan Čehok s 2,3 posto, Tonči Tadić s 2,1 posto i Vesna Pusić s 1,9 posto.

Na listi "političara negativaca" premijer Sanader je prvi s 27,4 posto izbora (prije mjesec dana 27,1 posto, a prije dva mjeseca 39,5 posto). Slijede predsjednik Sabora Vladimir Šeks s 17,4 posto (prije mjesec dana 17,5 posto), Anto Đapić s 8,6 posto, Zoran Milanović s 8,3 posto, dok su za 7,1 posto ispitanika svi političari negativni.

Odustajanje Haškog tužiteljstva od žalbe na presudu Radiću obilježilo listopad

Odustajanje Haškog tužiteljstva od žalbe na presudu Radiću najčešće je isticana tema za događaj listopada (29,2 posto). Hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a događaj je mjeseca za 18,6 posto ispitanika, dok je početak izborne kampanje događaj mjeseca za 18,4 posto ispitanika.

Javna ponuda dionica i cijene dionica iz IPO (Atlantic grupe, INA, HT) izbor je za 7,2 posto ispitanika, a početak gradnje mosta kopno-Pelješac za 5,7 posto ispitanika. Slučaj s novinarom Peratovićem tema je mjeseca za 5,6 posto ispitanika. Početak suđenja Glavašu i ostalima je najznačajnija tema za 3,2 posto, a vojna vježba NATO-a u Jadranu za 3,1 posto ispitanika.

Za EU 49,8 posto ispitanika, a za NATO 49,2 posto

Kao i prethodnih mjeseci, i ovog je puta utvrđivan odnos prema hrvatskom članstvu u EU i NATO savezu. Podrška članstvu u EU je nakon prošlomjesečnog velikog pada uzrokovanog događajima oko presude vukovarskoj trojci djelomično povećana i ovaj mjesec iznosi 49,8 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 46,8 posto), uz 38,6 posto protivnika (prošli mjesec 42,1 posto) i 11,6 posto neodlučnih (u odnosu na prošlomjesečnih 11,1 posto).

U odnosu prema hrvatskom priključenju NATO savezu, zabilježen je rast u odnosu na prošli mjesec. Ovaj je mjesec podrška članstvu 49,2 posto (prošli mjesec 48,2 posto), uz 38,4 posto protivnika i 12,4 posto suzdržanih.

Sanader najpoželjniji premijer

Na vrhu ljestvice najpoželjnijih kandidata za premijera je Ivo Sanader s podrškom 26,8 posto ispitanika (prethodni mjesec 27,5 posto). Drugi je Ljubo Jurčić s 20,6 posto (prije mjesec dana 24,2 posto).

Kandidat HNS-a zabilježio je porast podrške u izboru za premijera (sada 17,9 posto u odnosu na prošlomjesečnih 15,1 posto). Slijede Ante Đapić s 4,3 posto i Zlatko Klarić s 3,1 posto. Neodlučnih je 17,4 posto ispitanika, 3,1 posto ih ističe da ih ne zanima, dok je 6,9 posto ispitanika istaknula nekog drugog kandidata.

"Niti su svi birači HDZ-a za izgradnju mosta kopno-Pelješac, niti su svi birači SDP-a protiv izgradnje"

U posljednjem je istraživanju CRO Demoskop utvrđen i odnos prema izgradnji mosta kopno-Pelješac, odnosno prema načinu rješavanje povezanosti najjužnijeg dijela s ostatkom zemlje. Kako je već vidljivo iz izbora najznačajnijih događaja i tema iz listopada izgradnja mosta je najvažniji događaj za 5,7 posto ispitanika, što je znatno slabije od medijske prisutnosti ove teme u posljednjih dva tjedna.

U odnosu na povezivanje najjužnijeg dijela s ostatkom zemlje 22,8 posto ispitanika je za izgradnju mosta bez ikakve zadrške - podržavaju izgradnju mosta Pelješac bez obzira na cijenu i prigovore. Istovremeno, 25,2 posto ispitanika je za izgradnju mosta, ali s vremenskom odgodom - podržavaju izgradnju mosta Pelješac, ali s odgodom za bolja vremena.

Za izgradnju auto-ceste za Dubrovnik preko Neuma je 8 posto ispitanika - podržavaju povezivanje dubrovačkog područja s ostatkom zemlje izgradnjom auto-ceste preko Neuma. Najveći je udio ispitanika, njih 38,3 posto, za zadržavanje sadašnjeg stanja - smatraju kako Hrvatska ima puno većih problema koje treba financirati, pa treba ostati sadašnja cesta preko Neuma. Samo 5,6 posto ispitanika se nije izjasnilo o ovom pitanju.

Kad se promatra stranačke preferencije i odnos prema povezivanju Dubrovnika s ostatkom zemlje, niti su svi HDZ-ovi birači za most Pelješac bez zadrške (45,1 posto birača HDZ-a je za bezrezervnu izgradnju, ali i 12,7 posto birača SDP-a), niti su svi birači SDP-a za čekanje nekih boljih vremena (47,4 posto birača SDP-a, ali i 22,4 posto birača HDZ-a).

Najizraženija je podrška izgradnji mosta u Dalmaciji i Dubrovačkom Primorju (35,9 posto), a najslabija u Istri i Hrvatskom Primorju (17 posto). Za čekanje boljih vremena je najveći broj ispitanika u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (45,4 posto), Istri i Hrvatskom Primorju (42,8 posto) i zagrebačkoj regiji (42,3 posto). 

I.M.
Foto: Index / H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara