HDZ i SDP u nemilosrdnoj utrci, tko će prije do 76 potpisa?

HDZ i SDP u nemilosrdnoj utrci, tko će prije do 76 potpisa?

Foto: Hina

BROJ 76 definitivno je najpopularnija brojka u Hrvatskoj posljednjih tjedana. Naravno, radi se o broju zastupnika u Saboru potrebnih da bi se imala većina, a koju u ovom trenutku, očito je, nema nitko.

Karamarko već desetak dana papagajski ponavlja kako će upravo oni biti ti koji će imati novu saborsku većinu. No, još nije otkrio s kojim ljudima to planiraju učiniti.

Iako su u aktualnoj političkoj situaciji izjave iz prošlog tjedna kao lanjski snijeg, HDZ je i posljednjih dana nastavio inzistirati na tome da će imati većinu. Štoviše, HDZ-ov Franjo Lucić danas je rekao kako će "najkasnije sutra" HDZ na svojoj strani imati 76 zastupnika.

HDZ ima svoj cilj, ne osvrćemo se ni na MOST ni na SDP. Želimo oformiti novu nacionalnu većinu jer jedino tako možemo provoditi politiku za koju smo dobili povjerenje građana. Mi idemo svojim putem i sigurni smo kako nam nitko ne može postavljati ultimatume. Ne blefiramo oko većine. Ako u Mostu nema volje, ima drugih", rekao je Lucić.

"Pokazat ćemo ruke kada za to bude vrijeme. Sutra ćemo imati većinu", rekao je Lucić i dodao da su mediji pokrenuli hajku na Tomislava Karamarka.

Nešto prije njega, Božo Petrov je rekao kako svih 12 Mostovaca koji su preostali čvrsto stoji iza njegova stava, a to je da je Most najbliži novim izborima.

Pokazuje li SDP znakove panike?

Nešto prije Lucića pred novinare je izašao SDP-ov Ranko Ostojić koji je obavijestio javnost da su pokrenuli skupljanje potpisa za

"SDP je započeo s prikupljanjem potpisa za raspuštanje Sabora. To je najbolje što u ovom trenutku možemo napravit. Pozvat ćemo, ne samo našu koaliciju, nego sve one zastupnike koji su odgovorni i koji smatraju da je to izlaz iz ove agonije", rekao je Ostojić koji nije želio reći koliko već imaju potpisa. Iako nije želio otkriti koliko potpisa imaju, Ostojić je rekao da će se sve znati vrlo brzo.

U slučaju da SDP Reineru zaista pokaže 76 ili više potpisa onih koji žele raspuštanje Sabora i nove izbore, predsjednik Sabora može odugovlačiti sa stavljanjem te teme na dnevni red. No, u tom slučaju HDZ bi vrlo vjerojatno navukao još veći bijes javnosti na sebe i bio pod optužbama za teško politikanstvo.

SDP je posljednjih tjedana prilično nezainteresirani i s distance gledao kako se aktualna vlast raspada kao kula od karata. Današnja iznenadna inicijativa o prikupljanju potpisa možda je strah od toga da HDZ zaista skupi natpolovičnu većinu, bez obzira kako nitko ne zna kako bi to HDZ-u moglo uspjeti.

U svakom slučaju, između HDZ-a i SDP-a je počela nemilosrdna trka u skupljanju saborske većine, a vremena je sve manje.

Kako će ta utrka završiti, teško je prognozirati. S obzirom na stanje u hrvatskoj politici ne bi iznenadilo da potrebnih 76 potpisa ne skupi nitko. Ili ih skupe obje strane.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara