HDZ i SDSS potpisali ugovor o suradnji i potpori budućoj vladi

HRVATSKA demokratska zajednica (HDZ) i Samostalna srpska demokratska stranka (SSDS) potpisali su danas nakon višednevnih pregovora sporazum o političkoj suradnji, po kojem će trojica saborskih zastupnika SDSS-a poduprijeti buduću Vladu predsjednika HDZ-a Ive Sanadera.

Nakon današnjih višesatnih pregovora zatvorenih za javnost novinarima je potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang kratko rekao da je postignut uspješan sporazum.

Sporazum je samo posljedica politike HDZ-a, a to je puna suradnja sa SDSS-om i njihovim zastupnicima u Hrvatskom saboru, dodao je Hebrang.

Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović rekao je da je potpisan ugovor s budućom Vladom dobar i korektan. "Vidjeli smo osjetljivost buduće Vlade za našu promanjinsku problematiku", rekao je, izrazivši uvjerenje da će za teškoće u obnovi i povratku biti razumijevanja te da će biti uklonjene u dogovorenim rokovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je da će buduća Vlada voditi politiku prava na povratak i obnovu kuća onih koji se žele vratiti u Hrvatsku te da će SDSS poduprijeti Vladu i u njezinoj politici prema europskim integracijama i suradnji sa susjedima. Istaknuo je da SDSS podupire i najavljenu reformu pravosuđa.

Na novinarski upit hoće li Srbi dobiti određen broj pomoćnika ministara u Vladi Stanimirović je odgovorio potvrdno. Istaknuo je da je taj sporazum nastao na osnovi svojedobna pisma namjere o reintegraciji hrvatskog Podunavlja, koji su predstavnici srpske manjine 1998. potpisali s tadašnjom HDZ-ovom Vladom.

Stanimirović je rekao da je danas potpisanim sporazumom dogovoreno da će Vlada do kraja lipnja 2004. vratiti Srbima svu imovinu koja je trenutačno zauzeta bez ikakvih valjanih rješenja ili isprava.

(Hina) aš mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara