HDZ iza sebe ostavio hrpu smeća

KADA je cijela parada završila, iza HDZ-a je ostala gomila smeća. Komunalci će imati posla sa čašama u koje se HDZ točio pijaču za gladni puk, gajbama, letcima, koje je Etičko povjerenstvo ocijenilo neetičnim... i HDZ je otišao dalje.

U ogromni šator do pozornice se natiskalo ekstatično društvo od kojih se po transparentima nije moglo primijetiti da je iz Zagreba, gdje je prva dama HDZ-a Jadranka Kosor izgubila simpatije prije nego ih je pridobila. Tako je HDZ dopremio svoje članove iz Bistre, Mrkoplja i Zadra da se pobrinu za ovacije dok zagrebačka sirotinja, kojoj je bilo primarno dokopati se kranjske kobasice koja se dijelila kod Manduševca, nije mogla vikati "Idemo dalje" punih ustiju.
Štandovi s promidžbenim letcima nisu izazivali ni približno pozornosti kao štandovi s hranom i pićem. Jazom između pozornice i štandova s hranom hodali su tek prolaznici. Zanimljiv podatak dobili smo od interventnog policajca koji je skup ocijenio brojkom "između 8 i 10 tisuća ljudi", za koliko su, saznali smo od drugog policajca, organizatori rekli da je namijenjen šator. Načelnik PUZ-a, Marijan Tomurad je uredno popratio i ovo okupljanje vladajuće stranke.

Atmosferu su podigli Mišo Kovač, Miroslav Škoro, koji je otpjevao Thompsonovu "Lijepa li si", za sve one koji ne žive u Hrvatskoj, i Prljavo kazalište, koje je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader najavio riječima "bend koji je još u komunističkoj diktaturi pjevao za Hrvatsku".

Sanader je pozvao okupljene da i u nedjelju, iako je predizborna šutnja, nagovaraju sve koje poznaj da izađu na izbor i glasaju za HDZ, jer "nije valjda da ćemo stavit flaster na usta". Rekao je da HDZ ne traži još jedan mandat zbog ispunjenih obećanja 2003. godine već zbog programa za iduće četiri godine mandata. Ponovio je da njihovi politički suparnici ne nude ništa pa da mu je zbog toga Maček rekao da učini ono što nitko nije dosad učinio - da objave njihov program na svojim stranicama jer ga SDP nije otisnuo poput njih.

Pozdravio je i hrvatsku nogometnu reprezentaciju zbog čije je pobjede na Wembleyju zatražio pljesak prisutnih. Obećao je ravnomjeran razvoj Hrvatske jer "Hrvatska nije jaka koliko je jak Zagreb, nego koliko je jak Knin, Gospić i Vukovar".

Kazao je da postoji jedna stvar za koju Račanovoj vladi treba odati počast, a to je prizor "kao u crtiću" ulaza šestorice koalicijskih partnera u Vladu, kojima je primarna bila borba za fotelje te da zbog te borbe za fotelje nisu godinu dana mogli izabrati šefa Sigurnosno obavještajne agencije i time doveli u pitanje nacionalnu sigurnost Hrvatske koja se nalazi u nestabilnom okruženju.

Zbog podjele fotelje prozvao je i Vesnu Pusić i Radimira Čačića iz HNS-a, za koje je rekao "ona i on, znate na koga mislim". Dodao je da "neka Čačić odmah bude premijer, ako ga izaberu, ali nisam tako siguran da će se to dogoditi".

Sanader je došao u pratnji svoje majke, supruge Mirjane i mlađe kćeri Brune.

Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara