HDZ ne želi da dijaspora glasa na referendumu o ulasku u Europsku uniju!

HDZ ne želi da dijaspora glasa na referendumu o ulasku u Europsku uniju!

Tekst: I.Ka.
Foto: Saša Midzor Sučić / Cropix

NA TEMELJU vladina nacrta, Odbor za Ustav hrvatskoga Sabora je danas plenumu predložio izmjene Ustava. Vladin prijedlog je razjasnila premijerka Jadranka Kosor.

Prema njezinim riječima, Vlada predlaže da se u Preambulu Ustava, uz Bošnjake i Slovence dodaju još 22 nacionalne manjine koje žive u RH. Nadalje, Kosor je predložila ublažavanje odredbi za referendum o Hrvatskom pristupanju EU.

Kosor je naglasila pozitivnim stranački dogovor o ustavnim promjenama te ih ocijenila "dobrom porukom Europskoj komisiji da Hrvatska želi u roku ispuniti sve svoje europske obaveze".

Mrtvi glasaju po potrebi

Oporba je najžustrije reagirala na Vladin prijedlog da se na referendumu o hrvatskom pristupanju EU odlučuje većinom birača u Hrvatskoj, uz uvjet da je na referendum izašla većina svih birača. SDP-ovcu Ivi Josipoviću nije bio jasan Vladin odnos prema dijaspori. "Mogu glasovati u Hrvatskoj, ali se neće računati u kvorum, to zbunjuje", naglasio je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad vam trebaju, i mrtvi izlaze iz groba, a sada mrtve duše uzvraćaju udarac", poručila je Ingrid Antičević-Marinović.

Nužna potreba sređivanja biračkih popisa

I Vesna Pusić je ocijenila neprihvatljivim je da birači izvan Hrvatske glasuju na izborima za Sabor i Vladu, a da se njihov glas ne računa na referendumu za EU. Pusić je dodala da na biračkim popisima stoji između 400 i 900 tisuća osoba za koje je nemoguće utvrditi postoje li.

Vladimir Šeks je ipak predložio ublažavanje uvjeta za referendum. On je predložio da referendumska odluka bude valjana ako za nju glasuje polovina birača koji su izašli na referendum, uz uvjet da je referendumu pristupilo više od polovine birača s prebivalištem u RH. Šeks se složio s ocjenom Vesne Pusić da Hrvatska ima problema s biračkim popisima i fiktivnim osobama na njima

Pusić predlaže 11-godišnje obavezno obrazovanje

Odluku o promjeni Ustava sutra bi trebao izglasati saborski plenum. Ipak o promjenama se neće glasovati dok se ne raspravi i oporbeni prijedlog promjena Ustava. Prema riječima Ingrid Antičević-Marinović, oporba će u svom prijedlogu imati odredbu o slobodi odlučivanja o rađanju. Vesna Pusić je najavila zahtjev da se nacionalnim manjinama da dodatno pravo glasa čime bi se zaštitila njihova manjinska prava. Pusić je rekla da će predložiti obavezno 11-godišnje obrazovanje jer predviđeno desetogodišnje obavezno obrazovanje "nije usklađeno s europskim standardima i praksom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara