HDZ o tvrdnji predsjednika Mesića da ta stranka nije čvrsto za ulazak Hrvatske u EU

HRVATSKA demokratska zajednica (HDZ) danas je reagirala na izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji je, kako prenose neki mediji, prilikom jučerašnjeg posjeta Bavarskoj optužio tu stranku da nije čvrsto za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Predsjednik Mesić je, pišu mediji, rekao da se HDZ svojedobno u Hrvatskom saboru usprotivio ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Istine radi moramo reći da predsjednik Mesić po tko zna koji put u javnosti iznosi neistine o HDZ-u, a tako je i u ovom slučaju", stoji u današnjem priopćenju Tajništva HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodaje se da HDZ nije glasovao protiv Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da je u prosincu prošle godine u Hrvatskom saboru podnio nacrt deklaracije o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, "kojom se obvezuje Vlada da podnese zahtjev za pridruživanjem Hrvatske EU-u što je Vlada i učinila", naglašeno je u HDZ-ovu priopćenju.

U priopćenju HDZ-a navodi se da se "predsjednik Mesić ne smije uključivati u predizbornu kampanju" te da uloga predsjednika države u predstavljanju Republike Hrvatske u inozemstvu nije u tome da napada oporbu, nego da predstavlja državu u cjelini.

Stranka također ocjenjuje da je "već u nekoliko prigoda međunarodna javnost reagirala vrlo začuđeno na Mesićeve napade na HDZ", te dodaje kako "unatoč Mesićevoj ljutnji zbog jačanja HDZ-a, na izborima za buduću hrvatsku državnu vlast neće odlučivati on, nego hrvatski birači", stoji u HDZ-ovu priopćenju.

Predsjednik Mesić prigodom posjeta Bavarskoj izjavio je da hrvatska javnost i velik broj političkih stranaka u najvećoj mjeri podupire europsku orijentaciju Hrvatske, iako najveća oporbena stranka (HDZ) šalje različite signale - s jedne strane njezini čelnici tvrde da njihova privrženost ujedinjenoj Europi ne dolazi u pitanje, no kada se u hrvatskom parlamentu odlučivalo o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ta je stranka bila protiv.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara