HDZ pao na 61 mandat

HDZ pao na 61 mandat
PO NAJNOVIJIM neslužbenim rezultatima parlamentarnih izbora, koje je DIP objavio u 4 sata, HDZ i dalje vodi u osam od 10 izbornih jedinica, no u VII. izbornoj jedinici izgubio je jedan mandat koji dobiva SDP, pa bi prema prvim neslužbenim procjenama HDZ imao 61 zastupnika, a SDP koji s koalicijskim partnerima (IDS, Libra i LS) vodi u dvije izborne jedinice 44 zastupnika.

Po neslužbenim procjenama HNS-PGS bi u novom sazivu Sabora imao 11 zastupnika, HSS devet, HSP sedam, a sa Zagorskom demokratskom strankom (ZDS) ukupno osam.

HSLS-DC imali bi tri mandata u Saboru u koji bi, po posljednjim podacima ušla i Hrvatska demokratska seljačka stranka, nositelja i prvog na listi Ive Lončara.

U Sabor prvi put ulazi Hrvatska stranka umirovljenika s tri zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po neslužbenim rezultatima u 11. izbornoj jedinici za dijasporu obrađeno je 23,63 posto biračkih mjesta gdje je glasovalo 21,19 posto birača. HDZ za sada premoćno vodi s 71,23 posto glasova, koalicija HSLS-DC osvojila je 6,52 posto, a HSS 5,39 posto glasova.

U posebnoj 12. izbornoj jedinici pripadnici nacionalnih manjina birali su osam zastupnika i po prvim neslužbenim rezultatima srpsku nacionalnu manjinu, koja bira tri zastupnika, predstavljali bi Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac iz SDSS-a te Milan Đukić iz SNS-a.

Kod predstavnika mađarske manjine vodi Jene Adam koji je dobio 41,97 posto.

Talijansku manjinu zastupat će Furio Radin, dok će češku i slovačku zastupati Zdenka Čuhnil. Austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku nacionalnu manjinu zastupat će Nikola Mak, a Šemso Tanković će, po dosadašnjim rezultatima, predstavljat albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Prema posljednjim podacima DIP-a, a po neslužbenim izračunima obrađeno je oko 96 posto glasova s biračkih mjesta, a u 10 izbornih jedinica izišlo je 66 posto birača.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara