HDZ pregovorima došao do vlasti u pola države

U 20 HRVATSKIH županija formirane su nove lokalne vlasti, dok je Virovitičko-podravska županija trenutno bez vlasti. Tamošnji političari će idući tjedan ponovno pokušati postići dogovor o formiranju vlasti, a kako se čini, glavnu će riječ voditi HDZ.

Pripadne li HDZ-u čelno mjesto i u toj županiji, ta stranka će imati ukupno deset župana. Karlovačka, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Vukovarska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska su županije u kojima su HDZ-u pripala čelna mjesta, a ovakav uspjeh HDZ-a bolji je od 2001. godine kada je stranka vladala u 8 županija.

Kao dobitnici na izborima mogu se računati i HNS-ovci koji su dobili župane u Međimurskoj i  Varaždinskoj  županiji. SDP će i nadalje imati tri vodeća mjesta, u Sisačko-moslavačkoj i Primorsko-goranskoj županiji te u gradu Zagrebu. Iznimka je Krapinsko-zagorska županija gdje će prvi dio mandata pripasti HSS-u, a drugi SDP-u.

Potrebno je istaknuti da je jedan od najvećih gubitaša izbora upravo HSS koji je od osam župana, koliko ih je imao 2001. godine, nakon zadnjih izbora zadržao samo četiri, tj. tri plus pola mandata iz Krapinsko-zagorske županije. HSS-ovi kandidati vodit će Zagrebačku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IDS je zadržao župana u Istarskoj, a lista Branimira Glavaša dobila ga je u Osječko-baranjskoj županiji. HSLS je izgubio župana u Međimurju, a novoga nije dobio, piše Novi list.

Iako je na prošlim lokalnim izborima izrastao u treću stranku u Hrvatskoj, HSP nije dobio niti jedno mjesto u županiji, međutim, važno je napomenuti da je predsjednik stranke Anto Đapić postao gradonačelnik Osijeka.

Unatoč tome što je zadržao vlast u županijama, izborni rezultati pokazali su da je HDZ-u osjetno pala popularnost, dok analiza uspjeha stranačkih lista po županijama pokazuje da je najveći uspjeh polučio SDP u koalicijama s različitim strankama.

No, HDZ je za pregovaračkim stolom uspio dobiti većinu vodećih mjesta u županijama što ga čini najvećim dobitnikom lokalnih izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara