HDZ traži ostavku D. Pleštine zbog plakata s ćirilicom i invalidima iz RS

SABORSKI Klub HDZ-a zatražio je danas smjenu savjetnice za razminiranje u MVP-u Dijane Pleštine zbog plakata koji se pojavio na Međunarodnoj konferenciji o razminiranju a na kojemu su ratni invalidi iz Republike Srpske.

Taj je zahtjev s konferencije za novinare uputio HDZ-ov zastupnik i čelnik HVIDR-e Josip Đakić, oštro osudivši činjenicu da se na službenom plakatu konferencije koju organizira Hrvatska prikazuju ratni invalidi iz Banja Luke.

"To je protiv hrvatskih ratnih invalida i nacionalnih interesa, kao da razminiramo državu zbog invalida iz Banja Luke", ustvrdio je Đakić te pozvao Pleštinu da podnese neopozivu ostavku.

"Ovo pokazuje da Hrvatska za neke ne predstavlja ništa", dodao je, te novinarima pokazao plakat s ratnim invalidima u dresovima s ćiriličnim natpisima "Banja Luka" i "Republika Srpska".

HDZ-ovi krugovi tvrde da je sporni plakat izradila tvrtka Maksima Komunikacije, u vlasništvu sina prvog SDP-ovca Ivice Račana.

HDZ-ovci ističu da su ih upravo posljednje Račanove kritike na račun HDZ-a i Vlade nagnale na javnu reakciju.

Gordan Jandroković uvjeren je da su Račanovi učestali napadi na HDZ posljedica "gubitka tla pod nogama u vlastitoj stranci, gdje ga drže nedovoljno sposobnim za izazove novog vremena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Račan zato i izmišlja neprijatelje, u nedostatku ozbiljnih argumenata pribjegava starim komunističkim metodama", dodao je.

HDZ-ovce posebno smeta Račanov intervju u Globusu, u kojemu, poručuje Jandroković, spominje "rat s HDZ-om, čistke, bojovni antikomunizam", da se SDP zalaže za oslobođenje čovjeka, a HDZ ne.

"Rat je iza nas, mogao je ratovati kada je za to bilo vrijeme. Kada političari gube u vlastitim strankama onda pokreću rat jer u njemu nemaju ništa izgubiti", rekao je Jandroković.

Klizi li SDP ka krajnjoj ljevici, boji li se da će mu Komunistička partija, osnovana u Vukovaru, oduzeti biračko tijelo, upitao je.

HDZ-u najviše smeta što mu lekcije o demokraciji drži "direktor partijske škole u Kumrovcu, istaknuti protagonist nedemokracije, posebno u vrijeme Hrvatskog proljeća. Presedan je u Europi da čelnik komunističke partije pokušava biti vrhovni arbitar demokracije u Hrvatskoj", ustvrdio je Jandroković.

Osuđujući sporni plakat, upitao je, je li taj propust Dijane Pleštine, inače Račanove supruge, zaštita nacionalnih interesa ili uvreda osjećaja hrvatskih ratnih invalida i žrtava Domovinskog rata.

Inače, Konferencija zemalja Otawske konvencije otvorena je u nedjelju 27. studenoga u Zagrebu, a posvećena je zabrani protupješačkih mina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara