HDZ u kampanji za zastupnika potrošio 350, a SDP 178 tisuća kuna

Ilustracija: Boris Kovačev / Cropix

POLITIČKE stranke su danas DIP-u predale izvješća o financiranju kampanje za protekle parlamentarne izbore, a iz njih se može vidjeti da je HDZ tradicionalno najviše potrošio.

No, ovaj puta im oko 15,5 milijuna kuna nije pomoglo kako bi došli na vlast. SDP je za kampanju dao 10,7 milijuna kuna, HSS 6,5 milijuna, a HNS 2,5 milijuna kuna. Laburisti su u kampanji potrošili 900 tisuća, HDSSB 730 tisuća, IDS 600 tisuća, a HSU 300 tisuća. Dvije stranke koje uopće nisu prešle prag, a potrošile su mnogo novca na kampanju su HSLS sa 2,5 milijuna kuna i HSP s 1,6 milijuna kuna.

HDZ zastupnika platio 329, a SDP 178 tisuća kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kada se preračuna potrošen novac s brojem mandata ispada kako je HDZ jednog zastupnika "platio" oko 329 tisuća kuna, a SDP gotovo dvostruko manje sa 178 tisuća kuna po zastupniku. HSS je za svoga jednog zastupnika potrošio svih 6,5 milijuna kuna, a HNS je zastupnik stajao oko 166 tisuća kuna.

Laburiste su po zastupniku platili 150 tisuća kuna, a HDSSB 121 tisuću kuna. IDS je za zastupnika izdvojio oko 200 tisuća kuna, a HSU 100 tisuća. Mandat HSP-a dr. Ante Starčević je stajao 50 tisuća kuna, koliko su potrošili u kampanji.

Mandat Damira Bajsa HSS-ovci platiti 6,5 milijuna kuna

Kada se sve zbroji i oduzme, mandat Damira Bajsa je daleko najviše koštao HSS-ovce, dok za njim po skupoći slijede zastupnici HDZ-a, pa potom IDS-ovci. Na četvrtom mjestu su SDP-ovci pa HNS-ovci i Laburisti. "Najjeftinije" zastupnike ima HDSSB, HSU i HSP dr. Ante Starčević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara