HDZ upozorio na probleme u Vukovaru

POTPREDSJEDNICA HDZa Jadranka Kosor i vodstvo vukovarskog HDZa upozorili su danas na konferenciji za novinare u Zagrebu na teške probleme stanovnika Vukovara.

"O Vukovaru se premalo govori, a problemi se gomilaju", rekla je Kosor, istaknuvši da je nezaposlenost u Vukovaru viša od 50, a u pojedinima područjima Vukovarsko-srijemske županije čak oko 80 posto.

Naglasila je da posebno zabrinjavaju "poruke mržnje" što su se u nekoliko navrata pojavile na zidovima u učionicama Druge srednje škole Vukovar - u Borovu naselju.

Novinarima je razdijeljen i dopis vukovarskog gradonačelnika Vladimira Štengla od 10. ožujka, poslan Vladi i Ministarstvu prosvjete i kulture, u kojem se ističe kako su roditelji, učenici i profesori hrvatske nacionalnosti upozoravali ravnatelja škole na poruke u kojima se hrvatske učenika prostački vrijeđa na nacionalnoj osnovi, naziva ih se ustašama te im se prijeti što su se vratili u Vukovar, pozivajući se pri tomu na četničkog vojvodu popa Đujića i ratnog zločinca Ratka Mladića.

Jadranka Kosor pozvala je mjerodavne ustanove da odmah reagiraju na te prijetnje i vrijeđanja hrvatskih učenika.

Predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća Pilip Karaula upozorio je na problem otkupa stanova u Vukovaru, obnovu kuća, ističući da su Srbi povlašteni u kategoriziranju oštećenosti stambenih jedinica u odnosu prema hrvatskim braniteljima.

Ocijenio je da je u Vukovaru "opće bezvlašće" te da se ne provodi dvosmjeran povratak. "U Vukovar se vraćaju ljudi, ali nemaju gdje raditi i stanovati jer im izbjeglice i Srbi, koji su se naselili u Vukovaru u tijeku Domovinskog rata, zauzimaju radna mjesta i stanove", rekao je predsjednik Gradskog vijeća.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Petar Čobanković istaknuo je da je najveći problem nefunkcioniranje gospodarstva, upozorivši na daljnja otpuštenja radnika u tvornici obuće "Borovo" te zaposlenih u Ministarstvu obrane.

HDZ je najavio da će predložiti novi zakon o područjima posebnog državnog interesa, ali tek kad bude imao većinu u Hrvatskom saboru kako bi bio siguran da će biti i donesen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara